superfood chocolade

3 x Superfood tegen stress, wat je gewoon in je keuken hebt staan!

Wist je dat er veel meer superfoods zijn dan de op dit moment populaire Chia, Goia, Maca en Qiunoa? En dat deze superfoods ook nog eens heel toegankelijk en makkelijk zijn? Ik weet zeker dat je ze wel zult herkennen.. 😉 

Superfood 1: Paddenstoelen

champignons

foto: smittenkitchen.com

In het verre Oosten staan paddenstoelen al eeuwen bekend om hun geneeskrachtige werking en worden verwerkt in allerlei recepten wat dient als medicijn.

Paddenstoelen zijn eiwit rijk en bevat veel voedingsvezels, daarmee zijn ze een goede vleesvervanger. Champignons bevatten vitamines en mineralen zoals B-vitamines, koper, fosfor, selenium en kalium.
Dit is wat ze bijzonder maakt: Ze zijn een goede bron van vitamine D. Dat maakt de paddenstoel het perfecte voedsel voor de winter waarin we minder zonlicht krijgen en dus ons voornaamste bron van vitamine D moeten missen. Nog een eigenschap waardoor de paddenstoel een superfood genoemd kan worden: onze eigen witte champignon bevat maar liefst 12 x meer anti oxidanten dan andere groenten. En als slagroom op de taart is de champignon ook rijk aan selenium; een goede oppepper voor je humeur, en energizer. Onderzoek toont aan dat wanneer je aan een winter-depressie lijdt, champignons kunnen bijdragen aan een opgewekter en energieker gevoel. Een wel verdiende superfood dus!

Champignons zijn heerlijk in salades, soepen en in pasta. Lees mijn recept van oosterse curry soep met champignons ter inspiratie.

Superfood 2: pure chocolade

superfood chocolade

foto: healthylivingmadesimple.com

Pure chocolade reduceert stress! Onderzoekers deden een interessante vondst: Een test groep, bestaande uit zeer gestreste personen, namen twee weken lang dagelijks 1.5 ons pure chocolade. Wat bleek? Het stress-niveau van de proefpersonen verlaagde aanzienlijk.

Pure chocolade bevat magnesium, wat onder andere helpt tegen depressie, menstruele krampen en irritaties. Geen wonder dus, die maandelijks terugkerende behoefte naar chocolade! En nu hoef je het dus ook niet meer te laten staan. Let er wel op dat je pure chocolade neemt, en geen melk chocolade. Nog beter is raw chocolade: de chocolade wordt op lage temperaturen bereid waardoor de belangrijke voedingstoffen en goede eigenschappen in tact blijven. Deze webshop is gespecialiseerd in superfoods en verkoopt ook raw chocolate.

Superfood 3: groene thee

groene thee

Bij groene thee denk ik gelijk aan Japan, met de ceremonies en eeuwenoude tradities rondom thee. Het verbaast mij dan ook niet dat een Japanse studie heeft onderzocht wat de voordelen zijn van groene thee. En wat bleek? Groene thee helpt tegen stress. Vrijwilligers die meer dan vijf kopjes groene thee per dag dronken hadden een 20% lager stress niveau dan de vrijwilligers die minder dan 1 kop groene thee per dag dronken. Groene thee is daarnaast ook goed om af te vallen en is fantastisch voor de huid. Bestel de groene thee hier.

Ik hoop dat je het een nuttig artikel vond en dat je net zo geïnspireerd bent als ik om al deze producten te nuttigen! (Ik heb bij het maken van dit artikel gelijk verse groene thee en rauwe chocolade gekocht!).