vitamine d

Het belang van vitamine D

Vitamine D is nodig om calcium uit de voeding in het lichaam op te nemen. Het is daarom belangrijk voor de groei en het behoud van stevige botten en tanden. 

Vitamine D is een van de weinige vitamines die ons lichaam zelf aan kan maken. Onder invloed van zonlicht wordt in onze huid cholesterol omgezet in vitamine D. Om deze vitamine in je huid te kunnen aanmaken moet de zonkracht echter wel een bepaalde sterkte hebben. Bij ons is gedurende de herfst en de winter de zonnekracht helaas te laag om voor voldoende vitamine D te zorgen. Het is dus waar dat je voor het overgrote deel deze vitamine zelf aan kunt maken onder invloed van zonlicht, maar in de meeste gevallen is dat niet toereikend.

Vitamine D zit ook in eten: vooral in vette vis, en met wat lagere gehaltes in vlees en eieren. Vitamine D een vitamine die je niet makkelijk voldoende binnenkrijgt via je voeding. Je vindt het met name in voeding van dierlijke oorsprong, maar wel in beperkte mate. Met als uitzondering de vette vis zoals makreel, paling en zalm, die zijn wel rijk aan vitamine D. Daarnaast wordt vitamine D toegevoegd aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten.

Van vitamine naar hormoon

Deze vitamine wordt in de darm het best opgenomen als er ook wat vet (olie) aanwezig is. In het lichaam wordt vitamine D omgezet in de actieve vorm, calcitriol, waardoor het transformeert tot een hormoon. Het lichaam kan de vitamine opslaan in vetweefsel en organen, zoals de lever.

Alle positieve eigenschappen

Samen met calcium kan vitamine D het risico op botbreuken verkleinen, botverlies beperken en een positieve invloed uitoefenen op de botdichtheid

Vitamine D heeft een hele grote invloed op de functionaliteit en de kracht van je spieren. Een tekort kan gepaard gaan met spierzwakte en spierkrampen. Voldoende hiervan in het lichaam zorgt voor een beter evenwichtsgevoel, waardoor het risico op vallen kleiner is.

Het lijkt erop dat vitamine D verband houdt met ons immuunsysteem. Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar het verband van een tekort aan vitamine D en het immuunsysteem. In de witte bloedlichaampjes vindt de actieve transformatie plaats naar vitamine D. Dit zorgt voor een zogenaamde ‘cellulaire immuniteit’, wat de oorzaak is van de productie van een eiwit wat in staat is om bacteriën te inactiveren en af te voeren. Door dit proces kan er voorkomen worden dat je ziek wordt, omdat de ziekmakende bacteriën direct al onschadelijk worden gemaakt door
dit proces.

Meerdere studies laten verbanden zien tussen een lagere vitamine D-status en cognitieve achteruitgang. En werkt preventief tegen depressie. Mensen met voldoende hiervan in het bloed hebben minder vaak depressieve gevoelens.

Last but not least: Vitamine D heeft een preventief effect op ziektes als kanker en diabetes. Verschillende soorten kanker beginnen met een ontsteking en vitamine D speelt een rol bij het remmen van ontstekingen.

Symptomen van een tekort

Op het moment dat je veel binnen zit, dus niet genoeg blootgesteld wordt aan de zon, een allergie hebt voor melk of vegetarisch bent, dan loop je een groot risico dat je te weinig vitamine D in je lichaam hebt of krijgt. Uit de voorgaande functie van vitamine D in je lichaam, kun je al bijna de symptomen raden. De symptomen van een tekort kunnen zijn:

  • Verzwakking van de spierfuncties, let name krachtverlies
  • Krampen en trillingen van de spieren
  • angstaanvallen
  • algemeen gevoel van moeheid en lusteloosheid
  • Pijn in de gewrichten en/of de spieren
  • Bloedend tandvlees
  • Breekbare botten
  • Constant tekort aan energie
  • Hyperventilatie
  • Hartproblemen, tenminste na een langdurig tekort

Vitamine D is niet alleen een vitamine, maar ook een hormoon in je lichaam. Een gebrek hieraan betekent dus een negatieve invloed op veel functies in je lichaam.

Supplemetie aan te raden

Omdat je vitamine D niet volop kunt eten én we in een klimaat wonen waarin we te weinig kunnen aanmaken in onze huid, is suppletie van vitamine D aan te raden. Neem deze altijd in met een maaltijd waar vetten inzitten.

Kies een goed orthomoleculair merk zoals AOV,Thorne, Vitals, of Biovitaal. Gebruik vitamine D altijd bij de maaltijd met wat vetten, je lichaam heeft vetten nodig om de vitamine op te kunnen nemen.

Let op, want je kunt ook weer teveel vitamine D binnenkrijgen. Dit geldt niet voor de vitamine D die door het lichaam zelf aangemaakt wordt onder invloed van de zon. Dit proces stopt automatisch als er genoeg van in je lijf zit. Maar de waarschuwing geldt met name voor de inname van de vitamine via voeding en supplementen. Dit kan schade toebrengen aan de nieren, het hart en aan de bloedvaten.

Bronnen: www.vitamine-info.nl