blauwe bessen smoothie

5 geheimen van de blauwe bes die je moet weten!

Hoe klein ze ook zijn, ze zijn verrassend groot in wat ze kunnen! Blauwe bessen wapenen tegen kanker, beschermen tegen hart en vaatziekten, ze staan bol van vezels, en houden je brein gezond en jong.

Voor het schrijven van dit artikel kwam ik het ene onderzoek na het andere over blauwe bessen tegen. En één ding is duidelijk, de blauwe bes wordt bejubeld om zijn vele goede eigenschappen. Behalve een enorme dosis antioxidanten, bevatten de blauwe bessen ook een hoog gehalte aan vitamine-C en K. Verder bevatten ze veel vitamine-A (nodig voor ons gezichtsvermogen), vitamine-B en verschillende mineralen en sporenelementen zoals magnesiumen ijzer. Door het ongewone gehalte aan vitamines, mineralen en sporenelementen zijn blauwe bessen bloedzuiverend en anti-diabetisch. Hierom, mogen ze met recht een superfood genoemd worden! De oorspronkelijke bewoners van Noord Amerika waren natuurlijk al lang met de blauwe bes vertrouwd en de ziekte-werende eigenschappen. Blauwe bessen behoren nu tot de groep ’supervoedsel’ en wordt steeds populairder.

5 eigenschappen om nog meer van ze te houden:

blauwebessen

Blauwebessen beschermen ons tegen kanker, hart en vaat ziekten en diabetes

Wetenschappelijk onderzoek bevestigt dat de blauwe bes zeer rijk is aan anti-oxidanten, ontstekingsremmende eigenschappen bezit en rijk is aan Vitamine C. Een belangrijke aanvulling derhalve op onze voeding. Dit is nog eens bevestigd door recent onderzoek door de Universiteit van Maastricht naar de gezondheids-bevorderende eigenschappen van de blauwe bes. De onderzoekers maken dit verband zeer aannemelijk. Dit geldt nadrukkelijk, stellen zij, voor de vermindering van de risico´s op kanker, hart- en vaatziekten en diabetes.

Onderzoekers hebben 25 veel gegeten fruitsoorten onderzocht op hun antioxidanten en samen met pomegranate scoorde de blauwe bes het hoogst. Dankzij hun hoge gehalte aan goede eigenschappen zijn blauwe bessen supergezond en geweldige natuurlijke ontgifters. De krachtige besjes zitten vol polyfenolen en flavanoïden, die het lichaam kunnen helpen beschermen tegen schadelijke invloeden en vrije radicalen kunnen helpen bestrijden.

De blauwe bes is zeer populair. Hij bevat weinig calorieën, maar veel vezels, vitamine C en K.

blauwebessen bevroren

Blauwe bessen maakt jong

Hoe kan het dat bij de ene persoon ouderdom veel sneller tekent dan bij de ander? Mijn oma wijdt het altijd aan de ‘goede genen’.. Inmiddels weten we dat oxidatieve stress wordt beschouwd als een enorme bijdrage aan onze daling van de orgaanfuncties en toename van de rimpels en hangende huid als we ouder worden. Dit is een interessant onderzoek: Hieruit bleek dat een 4-weekse interventie studie met 168 mensen die een dagelijkse inname van een antioxidant-rijke blauwebessen sap innamen, een verminderd DNA-schade hadden als gevolg van tooxidative belasting met 20%, wat de biologische klok deed keren van de deelnemers. Afgezien van dit onderzoek tonen ook verscheidene onderzoeken aan dat blauwe bessen en het sap ervan, bescherming kunnen bieden tegen DNA-schade, een belangrijke aanleiding voor het optreden van veroudering en kanker.

Blauwe bessen hebben de hoogste antioxidantwerking van alle veel gegeten soorten fruit en groentes. De belangrijkste groep van antioxidanten erin is die van de flavonoïden.

blauwe bessen ontbijtje

Blauwe bessen zijn bloeddruk verlagend

Deelnemers aan een studie wist de bloeddruk te verlagen met maximaal 6% simpelweg door bosbessen onderdeel te maken van hun dagelijkse voeding. Dit kun je gemakkelijk bereiken door blauwe bessen te verwerken in smoothies, of vers door de yoghurt, of salades te doen. 

Blauwe bessen zijn goed voor het brein

Het blijkt dat regelmatige consumptie van bosbessen en aardbeien cognitieve veroudering lijkt te vertragen. Blauwe bessen zoals ook wilde bosbessen kunnen op korte termijn de concentratie verbeteren en houdt op langer termijn de geest gezond. Dagelijks 200 gram blauwe bessen verbetert de concentratie met minimaal 20 procent.

Dr Jeremy Spencer, een moleculair voedingsdeskundige aan de Universiteit van Reading, is van mening dat de antioxidanten minder belangrijk zijn voor het positieve effect op de geest, maar dat het meer te maken heeft met een toegenomen bloedstroom naar de hersenen. Speciale chemische stoffen in bessen, de zogenaamde flavonoïden, openen de bloedvaten, waardoor er een verhoogde doorbloeding ontstaat en tegelijkertijd een verlaging van de bloeddruk. De resultaten zijn: betere cognitieve prestaties op korte termijn, en een gezonder brein op de lange termijn.

blauwebessen lunch

Blauwe bessen zijn goed voor je darmen en blaas.

Eeuwen geleden waren blauwe bessen al populair voedsel om zowel constipatie en diarree te behandelen, daarnaast bevatten zij veel oplosbare en onoplosbare vezels die de stoelgang, en tannines bevorderen. Tannines zijn reinigers die concreet kunnen zorgen voor een dunne ontlasting. 

 

blauwebes griekse yoghurt

 

[icon type=”glyphicon glyphicon-heart”] Leuk weetje: Wist je dat tijdens WO 2 piloten de bosbessen tegen nachtblindheid aten? Door het gebruik van blauwe bessen zou het geheugen verbeteren.

blauwebessen schaal

 

Dus, probeer blauwe bessen onderdeel te maken van je dagelijkse voeding. Gebruik ze in smoothies, sappen, yoghurt of vers in fruitsalades of gewoon uit de hand. Mocht je het toch lastig vinden om aan die dagelijkse hoeveelheid te komen maar wil je wel de positieve eigenschappen ervaren van blauwe bessen dan raad ik je aan om het in de vorm van een supplement te gebruiken.

blauwe bessen poeder

100% Blueberry Poeder (gevriesdroogd)

Misschien vind je dit ook leuk: