UITLEG EN WERKING VAN DE VUUR ADEMHALING (BREATH OF FIRE)

Een echte detoxer, deze vuurademhaling. Behalve dat het een ontgiftende werking heeft, stimuleert het ook de bloedsomloop, versterkt het de rug en buikspieren, verdiept het de adem, en schijnt zelfs te helpen bij het maken van beslissingen.

De vuurademhaling is een snelle middenrifademhaling beoefent door yogi’s en is gericht op het reinigen van lichaam en geest. Deze ademhaling wordt ook wel breath of fire, of kapalabhati genoemd. Kapala’ betekent schedel en ‘bhati’ betekent licht of stralen, met andere woorden dat wat verlichting brengt.

De ademtechniek focust zich vooral op de uitademing. Je ademt actief uit en passief in. dit klinkt een beetje onnatuurlijk en dat is het in het begin ook.  

Uitleg van de vuurademhaling

Bij de uitademing worden de buikspieren ingetrokken, waardoor het middenrif omhoog komt en de lucht uit de longen wordt geperst. Je ademt door je neus kort en heel krachtig uit, alsof je niest. Bij de inademing ontspan je de buikspieren waardoor er als vanzelf (passief) lucht in de longen kan stromen. Je ademt als vanzelf door de neus in. Probeer hier niet ‘mee te helpen’ door actief in te ademen.
Zie het als een pompje waar je in knijpt zodat de lucht er uit wordt gedrukt, en loslaat zodat de lucht er weer in wordt gezogen. De ademhaling wordt in een snel ritme meerdere keren herhaald. Hierbij worden de longen als pomp gebruikt.

Er wordt zoveel druk gecreëerd, dat de lucht slijm en smeer uit de longen via de neusgaten naar buiten brengt. Tissues zijn geen overbodige luxe. Het heeft een sterk reinigend of ontgiftend effect en is daarom zo geliefd als detox oefening. Daarnaast vergroot het de longcapaciteit en verhoogt de vitale kracht.

Kapalabhati  oefening

 Zit in kleermaker houding, met rechte rug. Maak je hoofd leeg van gedachten en verhoog je concentratie. Adem diep in en zet daarbij je buik een beetje uit. (helpt je met de coördinatie) Trek vervolgens snel je buik in, zodat de adem in een scherpe stoot door de neus naar buiten stroomt. Nu laat je de buikspieren los zodat de lucht als vanzelf in de longen stroomt. Je ademt dus passief in. Dit herhaal je enige tijd. Je kunt het eerst langzaam doen. Begin met tien keer, wat je langzaam opvoert naar 30 keer tot een minuut. Dan hou je een pauze met diepe lange rustige ademhalingen. Je kunt het dan nog 2 keer herhalen. Wanneer je aan de oefening gewend bent kan de snelheid opgevoerd worden.  

Breath of fire youtube filmpje

veel succes!