10 tips tegen verkoudheid

Een verkoudheidsvirus is soms lastig te ontlopen. Zeker omdat het virus zich telkens aanpast en ‘evalueert’. Omdat we in de koude maanden vaker binnen zitten met elkaar in slecht geventileerde ruimtes heeft een virus vaak vrij spel. Er wordt weleens gezegd dat je zonder medicijnen een week ziek bent en met medicijnen 7 dagen. Met andere woorden, het lichaam geneest zich vanzelf en er is geen medicijn om het proces te versnellen.

Toch zijn er een aantal handige tips wat je kunt doen ter preventie van een verkoudheid, om een verkoudheid relatief soepel door te komen of te beperken, en om verdere besmetting te voorkomen.

1 Extra hygiëne: handen wassen

Wist je dat verkoudheidsvirussen zich gemakkelijk verspreiden via vochtdruppeltjes in de uitgeademde lucht die door anderen weer worden ingeademd? Of dat het virus via de handen kan worden overgedragen? Iemand die verkouden is, zit bijvoorbeeld aan zijn neus of doet zijn hand voor de mond om te niezen of te hoesten. Vervolgens geeft hij een ander de hand of raakt iets aan dat daarna door anderen wordt aangeraakt.

Was daarom regelmatig je handen met water en zeep! Speciaal voor het eten of na een flinke hoestbui of nies aanval. En raak zo min mogelijk je neus, ogen of mond aan. Droog je handen met een schone handdoek, die je dagelijks vervangt, of zelfs met (keuken) papier, voor eenmalig gebruik.

2 Regelmatig schoonmaken

Alles wat we aanraken met onze handen besmetten we automatisch. Verschoon je bed regelmatig, was je kleding wat vaker en houd het aanrechtblad schoon. Denk ook aan voorwerpen als deurknoppen, je toetsen bord of je smartphone.

3 Tanden poetsen: verzorg je mond

Je mond is heel belangrijk om goed schoon te houden. Er zijn allerlei belangrijke redenen om dat te doen. Het zou zelfs de kans op een hartaanval kunnen verkleinen. In dit geval is het duidelijk dat je het gebied waar je verkouden bent extra verzorgt en schoon houd. Poets daarom goed je tanden, houd de minimale 2 minuten aan en probeer het 3x per dag te doen. (neem je tandenborstel mee naar werk.) Ook stoken en flossen hoort erbij. Mijn mondhygiëniste vertelde mij dat als je eerst poetst en daarna stookt, dat je net zo goed opnieuw kunt beginnen want je maakt vuil los tussen de tanden en verspreid dat weer de mond in. Omdraaien dus.

Maak het daarna nog even af door goed te spoelen of even te gorgelen. Vermijd de commerciële mondspoelingen. Die zijn zo rigoureus dat ze alle bacteriën doden, ook de noodzakelijke bacteriën. Het is zelfs zo dat je er juist van uit je mond gaat ruiken. Wat heel goed werkt is kamillosan. Ik gebruik het sinds kort en ben er erg tevreden over. Het desinfecteert je mond op heel natuurlijke wijze en verfrist ook. Je kunt het gewoon kopen bij de drogist. Een andere methode waar ik laatst mee in aanraking ben gekomen is oil pulling. Dat is spoelen met, jawel, olijfolie! Ook wel een vorm van detoxing genoemd. Lees hier wat oilpulling is en wat het voor je kan doen.

kamillosan

 

 

 

 

 

 

4 Schone lucht

Probeer elke dag even naar buiten te gaan om schone lucht te happen. Ventileer de woon- en slaapruimten. Laat de ventilatieroosters altijd iets open of zet het raam op een kier. Bij hele koude dagen is het nog steeds belangrijk, 10 minuten doorluchten doet al wat voor je.

5 Rust

Het meest onderschatte onderdeel van deze tijd! De moderne tijd focust enkel op energie, kracht, doen en nog meer van dat soort kracht termen. Je mag niet ‘niets’ doen. Zelfs in mijn yoga (!) les zie ik veel mensen die druk voelen om te presteren, om effe een tandje bij te zetten, mijzelf incluis. We weten het meestal wel, maar het huidige beeld is zo hardnekkig dat we het soms nog maar eens moeten lezen: Juist door je te verzetten tegen de rust, verzet je je eigenlijk  tegen genezing. Zorg dat je lichaam zo uitgerust mogelijk is om aan de weerstand te werken. Dokters eeuwen oude recept. Rust!

6 beweging

Door te bewegen stroomt alles wat beter in je lichaam. De afvalstoffen kunnen zich zo niet ophopen, wat meestal een pijnlijk stijf gevoel geeft als je je niet lekker voelt. Je hoeft geen intensieve training te beoefenen als je lage energie hebt. Een rustige wandeling in de natuur doet wonderen.

7 Vitamine c

Deze vitaminen helpen je lichaam te vechten tegen een virus en je weerstand op orde te houden. Eet elke dag groente en fruit. Kies de soorten waar een hoge dosis vitamine C in zit zoals bijvoorbeeld, kiwi, paprika of broccoli. Daarnaast kun je vitamine C supplementen nemen van 1000 mg. Een prettige bijkomstigheid van vitamine C is dat je nooit een overdosis kunt nemen. Te veel aan vitamine C plas je er namelijk gewoon weer uit.

8 Ga op je kop staan

Wat? Ja echt. Denk aan de yogahoudingen Downward facing dog of de omgekeerde houding. Lekker snotterend boven je yoga matje is niet erg comfortabel maar je zult zien dat het enorm oplucht. Door alles is even naar ‘boven’ te laten stromen wordt je hoofd en daarbij de mogelijke ziektekiemen rijkelijk voorzien van vers bloed. Je geeft je lichaam hierdoor een boost om de verkoudheid te lijf te gaan. Zie het maar als een bataljon soldaatjes wat je naar het front stuurt. 🙂 Dit kun je dagelijks doen.

9 Adem oefeningen

Er zijn veel soorten ademoefeningen gericht op ontspanning, concentratie, meditatie etc. Die zijn altijd goed! Er is ook een ademhalingsoefening, ook wel de vuur ademhaling genoemd, die veelal wordt gebruikt om te ontgiften. Lees hier wat de adem oefening is en wat het voor je kan doen.

10 Drink water

Hier kan ik elk artikel wel mee afsluiten. Drink water! Met water was je jezelf van binnen schoon, voorzie je alle cellen van voldoende vocht, help je het lichaam om afvalstoffen weg te spoelen. Houd gemiddeld 8 tot 10 glazen per dag aan. En koffie, thee of limonade is geen water. Kijk hier voor een lekker water recept.

Wil je nog meer weten over verkoudheid raad ik je aan om even te kijken op www.rivm.nl

Ik hoop dat je er wat aan hebt. Heb je zelf nog een tip die voor jou goed werkt en er niet tussen staat? laat het me weten in je reactie.