asana yoga

Betekenis en uitleg van het woord asana

Misschien heb je het woord Asana wel eens in een yogales gehoord. Dat kan heel goed, want het woord asana is verweven met veel andere yoga termen zoals Savasana, of Tadasana. Maar wat betekent het nu eigenlijk? In dit artikel geef ik je de uitleg.

Positieve eigenschappen van asana’s

Asana’s bevorderen de bloedcirculatie en verbeteren de natuurlijke ademhaling. 
Asana’s geven energie, kracht, concentratie en ontspanning aan lichaam en geest, innerlijke rust en zelfvertrouwen. Ze houden lichaam en geest gezond en sterk. 

Weg met de rugpijn

Asana’s versterken en versoepelen de spieren: Het lichaam krijgt zodoende meer bewegingsvrijheid en meer ruimte. Ze bevrijden het lichaam van fysieke en/of mentale spanningen en blokkades en vergroten het lichamelijk bewustzijn. De bewustwording van spanningen in ons lichaam geeft de mogelijkheid om deze spanning (gemakkelijker) los te laten. Zo kunnen veel voorkomende lichamelijke klachten, zoals stijfheid in nek en schouders of rugklachten verminderen of mogelijk zelfs verdwijnen. 

Met de beoefening van asana’s voel en ervaar je je eigen lichaam van binnenuit. De asana’s leren je je eigen bewegingen te analyseren en daarmee ontwikkel je lichaamsintelligentie. 

Asana als voorbereiding op meditatie

Asana betekent in het Sanskrit zitten of een zithouding aannemen. Maar men verstaat onder asana meer. Namelijk een nauwkeurig aangenomen lichaamshouding, waarin men enige tijd blijft zitten, staan of liggen. Gedurende de tijd van de asana wordt alle aandacht van de geest daarop geconcentreerd. Heel meditatief eigenlijk.

[easy-tweet tweet=”Yoga is an internal practise. The rest is just a circus. ” hashtags=”Bagelsandbackbends”]

Je wordt je bewust van de lichaamsdelen die bij zo’n houding betrokken zijn. En zo leer je al doende het lichaam kennen. Dit kan heel diep gaan. Behalve alle spiergroepen, kun je je ook afstemmen op alle spieren, klieren, bloedvatenstelsels, ademhalingskanalen, alsmede het zenuwstelsel. Soms kun je je zó goed focussen en afstemmen dat je bij wijze van spreken iedere porie en alle haarvaten van je lichaam kunt voelen.

————————

SHOP HIER JOUW YOGAMAT

yogamat lavendel 34,45

Asana is geen Gymnastiek

Asana’s zijn geen gymnastische oefeningen. Op den duur zal de geest alle onderdelen van het lichaam leren kennen en leren controleren. Het bereiken van dit samenspel is het eerste doel van de Yoga en het resultaat is een harmonieuze afstemming en werking van alle lichaamsdelen. Dus een gezond functionerend lichaam.

Het evenwicht vinden tussen spanning tijdens de houding en ontspanning daarna, kan worden ervaren als een eenheid tussen lichaam en geest.

Als je net begint met Yoga, zul je merken dat het lichaam aanvankelijk nog stijf en onwennig is. Logisch! Daarom kunnen sommige oefeningen moeilijkheden opleveren. Het lichaam moet eerst leren al de verschillende spieren te gebruiken en kennis maken met zijn vele bewegingsmogelijkheden. Dat niet alle asana’s bij de eerste keren volmaakt kunnen worden uitgevoerd, spreekt vanzelf. En (misschien overbodig) dat boeit ook niet!

Het met aandacht volgen van de oefeningen maakt het lichaam vanzelf toegankelijk. Het is niet direct de bedoeling om de yogahoudingen perfect te leren uitvoeren, dus vanuit een prestatiedrang. Sterker nog, dat kan juist wrijving veroorzaken waar je je misselijk van kunt voelen. Lees “Misselijkheid tijdens yoga” voor meer info. Het gaat erom dat je je eigen lichaam, de mogelijkheden en de grenzen ervan leert kennen, hanteren en beheersen.

[easy-tweet tweet=”The pose begins when you want to leave it. Yoga” hashtags=”Bagelsandbackbends”]

Probeer bij elke asana zo ver mogelijk te komen en de houding precies op die uiterste grens van je kunnen, enige tijd vast te houden. Dan wordt die asana werkzaam. Door oefenen en geduld verschuift die grens. Werk bij het aannemen van een asana nooit met stotende en rukkende bewegingen. Laat het lichaam ook nooit door iemand anders in een bepaalde houding dwingen.

————————

SHOP HIER JOUW MEDITATIEKUSSEN

meditatiekussen

Ontspanning en adem is jouw gereedschap

Doe alles voorzichtig en langzaam uit eigen kracht. Gebruik de kracht van de ontspanning niet van forceren. Gebruik van de adem bevordert de ontspanning van de spieren. Dat wil zeggen, goed doorademen en niet verkrampen of inhouden.

Adem in door de buik en adem uit door de buik. Laat de spieren van boven naar beneden los. Wie met Yoga begint doet er goed aan, zich voor te nemen om elke dag te oefenen. Regelmaat is heel belangrijk. Maak wat tijd vrij voor jezelf op een vast uur van de dag.

————————

SHOP HIER JOUW YOGAGIDS

Het Nieuwe Yogaboek - Johan Noorloos

Veel succes