yogamat print

5 Praktijk Tips voor jouw Beste Yogamat

Wil je graag een yogamat kopen maar weet je niet welke je moet kiezen? Hier de 5 beste tips om de mat te kiezen die bij je past.

Iedereen die yoga of pilates (of bodybalance) volgt in een sportschool herkent dit: die kleine, dunne, gladde (!) matjes.. Een enkele sportschool heeft matjes die wat meer in de buurt komen maar dat haalt het toch echt niet met je eigen yoga mat. In dit artikel lees je de ultieme tips om de juiste yoga mat te kopen zodat je nu eens eindelijk lekker in die “downward facing dog” kunt staan. Niets is fijner dan met je eigen yoga matje de les volgen.

Tip 1: Schokdempend

Oftewel de dikte van je yogamatje. Schokdemping bied meer support voor je gewrichten. Dit kan interessant zijn voor als je gevoelige knieën hebt, en toch in die kat-houding wilt staan. Of als je bijvoorbeeld een wat meer dynamischer vorm van yoga beoefend en er sprongen in je routines zitten. Denk maar eens aan de zonnegroet. En ook voor de handstanders is het fijn om een mat te hebben die wat ‘zachter’ is voor de schouders en ellebogen. Hou wel goed in de gaten: meer dikte hoeft niet altijd betere schokdemping te betekenen. Dit kun je simpel informeren bij de winkel waar je je yoga mat koopt. yogapose cat foto bron: mindfulyogahealth.com

[easy-tweet tweet=”Before you’ve practiced, the theory is useless. After you’ve practiced, the theory is obvious.” hashtags=”bagelsandbackbends”]

Tip 2: Slijtvastheid

Wanneer je een degelijk yogamat aanschaft let dan op de slijtvastheid. Ik ben zelf een keer de boot in gegaan met een heel slap en snel slijtend yoga matje. Het was nog niet eens goedkoper dan andere matten dus laat je niet enkel door de prijs leiden. (Ik hou het er maar op dat de matten hier in NL nog moesten ontwikkelen. zoals je eerste lap-top ooit een dikke zware, niet mee te zeulen koelkast was zeg maar..) Vraag je zelf af hoe intensief je yoga beoefend of gaat beoefenen. Neem je je mat vaak mee of gebruik je het enkel thuis? Of ga je er misschien mee naar buiten? Allemaal factoren om rekening mee te houden met betrekking op de slijtvastheid. Hoewel ik nu veel meer goede kwalitatieve en slijtvaste yogamatten zie is het toch handig even te dubbel checken voor je een aanschaft.   yogamat

Tip 3: Zwaarte

Ook hierin kan ik je vanuit eigen ervaring vertellen: er zit een wereld van verschil in gewicht per mat! Dit is essentiële informatie voor als je van plan bent om vaak je eigen yogamatje mee te nemen naar les of naar de sportschool. Maar ik heb ook van de andere kant kunnen ervaren hoe irritant het is om buiten te yoga-en met wind (het is toch Nederland) met een te ‘licht’ yogamatje. Bedenk dus goed wat je ermee wil doen en wat dus handig is.  

————————-

Lees ook: Top 5 leukste Yogamatten van dit moment.

————————-

Tip 4: Duurzaamheid

Als een yogi in spé, ben je niet alleen bezig met de fysieke oefeningen maar ook veel bezig met hoe je bewust in het leven staat. Hier past dan ook een yoga mat gemaakt van duurzaam materiaal bij. No more to say.  

En natuurlijk bewaar ik mijn allerbeste tip tot het laatst: Save the best for last!!

 

Tip 5: Grip (!!!!!)

yogapose arm balance Waarom is dit nou de beste tip? Zonder een goede grip is een yogamat wat mij betreft niet waard. Voor elk niveau waarop je yoga beoefend blijft dit ongelofelijk belangrijk. Hoe vaak heb ik mensen gezien die stonden te ploeteren op een ongeschikt matje! Niet alleen irritant maar ook blessure gevoelig! Vaak laat ik mensen die advies willen na de les even op mijn matje staan: VERLICHTING -niet die ene absolute Boeddha style verlichting.. helaas, dat zou pas echt ultiem mooi zijn.. we doen het voor die andere verlichting: de fysiek en mentaal opluchtende, de “zie je wel ik kan het tóch zonder mijn nek te breken” verlichting. Dus zoekenden, ga op de jufs yoga matje staan, test het uit in winkels, check op de websites op grip, en gij zult slagen! 😉 p.s goeie testhouding is de down dog. Omdat hier vaak weggegleden wordt.   Ik hoop dat mijn artikel geholpen heeft om je keuze te kunnen maken. 

————–

SHOP HIER JOUW LEUKSTE YOGAMAT:

————–

  Heb je zelf nog een tip die er niet bij staat? Deel het alsjeblieft in een reactie hieronder het kan waardevol zijn voor een ander.