5 feiten over water waar je dorst van krijgt

Met deze weetjes en tips sla je geen glas water meer over! Deze tips kwam ik tegen en moest het met jullie delen. Water is met afstand het beste om je lichaam mee te hydrateren. Maar wist je ook dat te kort aan water kan leiden tot vermoeidheid, hoofdpijn, en concentratieproblemen?

5 Feiten over water

Het is dé gezondste manier om je te hydrateren, het bevat geen calorieën en geen toevoegingen zoals cafeïne, suikers of zuren.

Vochttekort maakt je bloed dikker. Dit kan leiden tot vermoeidheid, concentratieproblemen en hoofdpijn. Je hersenen bestaan namelijk voor 85% uit vocht.

Een goede indicatie van voldoende hydratatie is als de urine licht van kleur is (het bevat dan relatief weinig afvalstoffen en veel vocht).

Het helpt afvalstoffen af te voeren en vergemakkelijkt je stoelgang. Ook helpt het voedingsstoffen, vitaminen en mineralen in je lichaam te vervoeren.

Aanbevolen is om 1,5 liter á 2 liter per dag te drinken, gemiddeld drinken we te weinig en zitten we daar dus nog zo’n 0.9 liter onder per persoon.

 

 5 Tips om genoeg water te drinken:

  • Drink ook als je geen dorstgevoel hebt, je lichaam geeft het alarmsignaal ‘dorst’ namelijk vrij laat af.
  • Zet een fles op je bureau/nachtkastje/in de auto. Water zien = drinken. (misschien krijg je ook nu dorst terwijl je dit leest!)
  • De hersenen hebben moeite onderscheid te maken tussen honger en dorst. Hierdoor eet men vaak te veel. Beter is eerst een glas water te drinken.
  • 90% van de hydratatie van de huid komt van binnenuit. Een stralende huid begint dus met genoeg water drinken. Oh en niet alleen een stralende huid maar gaat ook vorming van rimpeltjes tegen! Is dat niet mooi?
  • Begin de dag met een glas water. ’s Nachts verliezen we namelijk vocht door zweten en ademhalen. Bijvoorbeeld met een uitgeknepen citroen erin.

Heb je zelf ook een tip? Deel het in de reacties beneden.

bronnen: pureinsideout.com, budhi.nl, gezondheidsnet Boek: “Je bent niet ziek je hebt dorst”.