meditatie

6 Meditatie vormen die populair zijn en waarom

Meditatie wordt steeds populairder. Niet zo gek, als je alle voordelen van mediteren op een rij zet. Maar hoe weet je nu welke van de vele meditatie vormen het beste bij jou past? Er zijn

er zoveel en onderling kunnen die behoorlijk verschillen van elkaar. Ik heb een top 6 van de populairste vormen op een rij gezet:

Yoga

Dit had je niet verwacht: Yoga is een vorm van meditatie. Het wordt ook wel bewegende meditatie genoemd, andere voorbeelden zijn Tai Chi en Chi Kun. De vaak ingewikkelde maar ook de meest simpele yoga houdingen vragen namelijk om je volledige aandacht. Hierdoor krijgen je hersenen minder kans om af te dwalen. Toepasselijke quote:

[easy-tweet tweet=”The yoga pose you avoid the most, you need the most” hashtags=”yoga”]

Daar komt bij dat de meeste yoga lessen eindigen in savasana met (meestal) een geleide meditatie. Beroemde yoga addicts: Gwyneth Paltrow, Madonna, Jennifer Aniston, Miranda Kerr, Sting.

[icon type=”glyphicon glyphicon-user”] Leestip: Het nieuwe boek van Johan Noorloos brengt de belangrijkste yogastijlen terug tot hun kern. Zo krijg je een helder overzicht van de verschillende stromingen en wat het voor je kan doen.

SHOP HIER HET NIEUWE YOGABOEK VAN JOHAN NOORLOOS

Het Nieuwe Yogaboek - Johan Noorloos

Vipassana meditatie

In het westen ook beter bekend als Mindfulness. Vipassana betekent “inzicht”. Het is een van oorsprong Boeddhistische meditatievorm, die vooral in de zuidelijke landen van Azië wordt beoefend en die niet veel verschilt van b.v. de Zen-meditatie; de techniek is alleen anders. Het principe van Vipassana is: ‘aandachtig zijn’, je (voortdurend) bewust zijn van wat er hier en nu plaats vindt. Dat kan van alles zijn, b.v. je lichaam, je ademhaling, je gedachten, je gevoelens of je emoties. Maar ook je zintuigindrukken: iets wat je hoort, ziet, voelt, ruikt en proeft. Deze meditatievorm onderscheidt zich van vormen van concentratie-meditatie, waarbij de aandacht uitsluitend op één object wordt gericht, zoals een mantra of een kaarsvlam. Bij Vipassana meditatie wordt er ook wel een hulpmiddel gebruikt om te helpen focussen. Zoals bijvoorbeeld het rijzen en dalen van de buik bij het in- en uitademen. Of het volgen van de gehele ademhaling gebruikt.

————————

LEES OOK 4 ADEMTECHNIEKEN DIE HELPEN TEGEN STRESS

————————

Maar daarnaast blijf je waarnemen en observeer je alles waardoor je wordt afgeleid. Mindfulness is op dit moment een zeer populair en Vipassana retraits zijn al vaak een jaar van te voren volgeboekt. Eindeloos veel Celebs zijn je voor gegaan.

[icon type=”glyphicon glyphicon-user”] Wil je meer weten over Vipassana meditatie, dan is dit boek interessant voor jou. 

SHOP HIER JE VIPASSANA MEDITATIE BOEK:

Boek: Vipassana - Joseph Goldstein

Transcendente meditatie

Een versimpelde versie van traditionele vorm uit het hindoeïsme. Deze vorm maakt gebruik van matras om het brein stil te krijgen, met behulp van een heilig woord of een zin uit het Sanskriet dat verschillende malen herhaald wordt. Het idee erachter is dat het jezelf ontstijgt en vrijgemaakt wordt van dagelijkse zorgen. Officieel wordt de mantra toegewezen door een leraar, maar er bestaan ook online cursussen. Beroemde beoefenaars: The beatles, oprah, Kate Perry, David Lynch [icon type=”glyphicon glyphicon-user”] Dit boek is door twee artsen geschreven en verteld je meer over deze vorm van mediteren: 

SHOP HIER HET TRANSCEDENTE MEDITATIE BOEK:

Transcedente Meditatie - W. Schachinger

Zazen

Wordt ook wel zen meditatie genoemd. bij deze Japanse vorm wordt er altijd zittend gemediteerd. (mediteren kan ook staand, lopend, liggend, etend, etc). Deze vorm lijkt veel op Vipassana maar de techniek is anders. De focus ligt hierbij op een boeddhistische tekst en interactie met de meditatie leraar. sommige zen leraren chanten daarbij. Beroemde beoefenaars: Tina Turner, Giselle Bundchen, Richard Gere. [icon type=”glyphicon glyphicon-user”] Dit boek zit vol met waardevolle informatie over de theorie en praktijk van Zen meditatie: De weg van Zazen – Erik Bruijn

[easy-tweet tweet=”Silence isn’t empty, it’s full of awnsers.” hashtags=”bagelsandbackbends”]

Guided visualization

Deze methode is zeer toegankelijk en sluit daarom goed aan bij de wensen van mensen die nog niet erg veel ervaring hebben met mediteren. Het is een populaire meditatie vorm die zich concentreert op een beeld, waarbij het niet uitmaakt of deze fictief of echt is. Vaak wordt deze meditatie beoefent in combinatie met het luisteren naar kalmerende muziek. Soms wordt er ook op de ademhaling gelet, maar dit hoeft niet. Doordat er veel aandacht wordt gevestigd op de voorstelling van een plaatje of visuele setting wordt deze methode gezien als van buitenaf gestuurd in plaats van door je onderbewustzijn. [icon type=”glyphicon glyphicon-user”] Leuke tip: als je liever wilt luisteren dan is dit audioboek goed geschikt voor jou. Nu hoef je alleen maar te ontspannen en mee te gaan in de meditatieve verhalen. [icon type=”glyphicon glyphicon-heart”] Audio boek – Guided Meditations

SHOP HIER JE MEDITATIEKUSSEN

meditatiekussen

Primordial sound (PSM)

Ook deze meditatie vorm is vrij simpel. Je focust namelijk op niets anders dan op het geluid van een (persoonlijk) mantra. Deze mantra wordt berekend op basis van je geboorteplaats en tijd. Deepak Chopra maakte de methode toegankelijker voor de westerse wereld. een cursus is online te volgen bij chopra.com Beroemde beoefenaars: Lady Gaga, Beyoncé, Dr. Oz, Halle Berry.

En? Welke vorm past bij jou? Ik raad je aan om ook verschillende meditatie vormen uit te proberen. Soms kan iets wat je in je hoofd hebt opeens toch tegen vallen, of juist positief verassen!

Succes!