yogamat-reinigen

Jouw Yogamat Reinigen doe je Zelf met deze Tips

Je hebt een nieuwe liefde in je leven die yoga heet. Dus heb je een eigen yogamat gekocht en gaat er veelvuldig mee aan de slag. Je neemt het mee naar de sportschool, naar het park, naar vriendinnen en.. hij wordt vies… en nu? Je hebt weinig tijd en eigenlijk ook geen ruim appartement waar je jouw yogamat in bad kunt doen en laten drogen.. Eigenlijk is het ook nooit in je opgekomen. (weet ik uit eigen ervaring) Maar je Yogamat reinigen hoort er wel bij als je lang van een schone en geurloze (!) mat wilt genieten.

Een veelvuldig gestelde vraag: Hoe maak je jouw yogamat schoon?

Het antwoord is eigenlijk heel simpel. Hou deze peilers aan en je zit goed:

Frequentie:

Bepaal je frequentie en hou je ritme erin. Gebruik je de mat dagelijks? dan is eens per week genoeg. Gebruik je hem minder vaak? Pas je frequentie er dan op aan maar blijf op een ritme letten anders is het al gauw vergeten.

Gradatie viezigheid:

Ga je naar buiten met je yoga mat? Of naar een intensieve gebruikersvorm zoals Bikram yoga? Of gebruik je de mat slechts in je eigen huis. Dit zijn allerlei factoren die bepalen hoe vies je yogamat is en hoe je daarop in kunt spelen. Ik raad je aan om bij een park of Bikram sessie toch direct daarna even sponsje over je mat te halen. Just to be sure.. 😉

 

Okee, we hebben de organisatie gedekt. Maar de vraag blijft, Hoe maak je het nou schoon? Ik houd je niet langer in spanning.

 

Kies voor een ecologische allesreiniger of afwasmiddel die reinigt en ontvet

Ecologisch omdat dit vaak een stuk zachter is voor je duurzame yogamat terwijl het nog steeds zijn werk doet. Maak een sopje klaar zonder teveel schuim en maak je mat aan beidde kanten schoon met spons. Daarna met doek na drogen. Laat de mat dan helemaal opdrogen voordat je het opbergt.

Simpel toch? Als je dit had geweten..

Je kunt ook zelf een natuurlijke reiniging maken

Ja waarom ook niet? Het is een sterk opkomende trend om je eigen producten te maken samengesteld uit wat je thuis al hebt staan en zonder toegevoegde ingrediënten die je niet kunt uitspreken laat staan dat je weet wat het is. En misschien heb je nou net niet die ene ecologische reiniger thuis terwijl je wel aan de slag wilt! Deze vond ik laatst op het internet en lijkt me prima te maken. Ook dit is verrassend simpel:

Mix in een sprayfles gelijke delen water en witte wijnazijn. Witte wijnazijn breekt vet en vuil af en elimineert slechte geuren. Halveer een citroen en knijp de sap uit in de fles. Voeg een paar druppels tea tree olie of etherische olie toe voor de antibacteriële werking. Verstuif het over je mat en maak vervolgens op zelfde manier schoon met spons en doek als boven beschreven. Laat helemaal opdrogen voor dat je de mat oprolt.

 

Ja, echt. Dit was het. Typisch gevalletje van ‘je moet het ff weten’. Maar nu je weet hoe je je yogamat reinigt: snel aan de slag!

Ik ben benieuwd of jij nog tips hebt of misschien heb je een vraag? Laat het gerust weten via de reacties beneden.

 

Janneke

Ook interessant voor jou: 5 tips beste yoga mat

Bron natuurlijke reiniging: http://thebeautybean.com/fitness-2/how-to-clean-a-yoga-mat-naturally