eerste-dag-van-yoga-groot-succes-in-india

Internationale dag van de Yoga groot succes

In december 2014 werd heeft de VN bepaald dat op 21 juni de internationale dag van de yoga moest worden. Dit was op initiatief van de premier Narendra Modi van India. Hij zei:
“Yoga is een onbetaalbaar geschenk van de oeroude traditie van India. Het omvat eenheid van lichaam en geest, denken en doen, zelfbeheersing en voldoening, harmonie tussen mens en natuur, een holistische benadering van gezondheid en welzijn. Het gaat niet zozeer om de lichaamsbeweging, maar om het ontdekken van de eenheid in jezelf, de wereld en de natuur. Door onze levenswijze te veranderen en bewustzijn te creëren kan het ons helpen met klimaat verandering om te gaan. Laten we werken aan het aannemen van een Internationale Yoga Dag.”
Hele mooie inspirerende woorden vind ik. Hier in het westen neigen we nog wel eens de nadruk te leggen op enkel het fysieke gedeelte (lekker stretchen.) Omdat we met de rest van yoga eigenlijk (nog) geen raad weten, of vanuit commercieel oogpunt. Dat ‘zweverige’ verkoopt niet. Ondanks dat je in elke sportschool yogalessen kunt volgen en een brede keus aan yogascholen hebt staat yoga in Nederland toch nog in de kinderschoenen. We weten al wat de positieve eigenschappen zijn van yoga, en ontspanning daar zijn we met z’n allen ook echt wel aan toe. Maar om nou “Om Namah Shivaya” ta gaan zitten chanten gaat voor ons nuchtere volkje al gauw veel te ver. 😉 Ik denk dat we Yoga oprecht wel willen (proberen te) omarmen in ons leven maar gewoon simpel weg tegen een cultuur shock aanlopen.
Hoe anders is dat in India. Zie in dit filmpje hoe ‘normaal’ de yoga opgepakt en uitgevoerd wordt:
VN Secretaris Generaal Ban Ki-moon zei dat het jaarlijks herdenken van deze nieuwe internationale Dag ook dient om andere doelen en initiatieven van de verenigde naties te bevorderen:
“Yoga kan bijdragen aan de weerstand tegen niet-overdraagbare ziekten. Yoga kan gemeenschappen op een alomvattende manier bij elkaar brengen die respect genereert. Yoga is een sport die aan ontwikkeling en vrede kan bijdragen. Yoga kan zelfs mensen in noodsituaties helpen stress te verlichten.”
yoga pose backbend

37.000 Yoga deelnemers een nieuw record

Op de nieuwsberichten is te lezen dat de eerste internationale dag van de yoga zondag met name in India een groot succes is geworden. Onder leiding van premier Narendra Modi deden zo’n 37.000 Indiërs mee aan een 35 minuten durende sessie op de Rajpath, de grote boulevard in de hoofdstad New Delhi.

De regeringsleider is een groot voorstander van het hindoeïstische gebruik. Hij benoemde onder meer een minister voor Yoga en Traditionele Medicijnen. ”Dit programma gaat alleen over menselijk welzijn, over de wereld bevrijden van stress en over het verspreiden van liefde, vrede en saamhorigheid. Dit gaat om de geest en het lichaam.”

De sessie in New Delhi is voorgedragen om opgenomen te worden in de Guinness World Records als de yoga-oefening met de meeste deelnemers ooit. Het vorige record dateert van 2005, toen in Gwalior bijna 30.000 mensen meededen. Ook buiten de hoofdstad werd door veel mensen aan yoga gedaan.

Stel je nu toch eens voor.. Dat onze Rutte op de internationale yoga dag vooraan in de Hollandse linie in de triangle pose staat!

yogi rutte

 

Gevolgd door Asscher, Zijlstra en de hele oppositie; want, het gaat nu even om eenheid. Geen divergentie maar harmonie. Hoe zouden ze daarna de vergadering (die toevallig net tijdens een heftige discussie tussen Samsom en Thiemen geschorst werd.) instappen? 😉 Dit zijn vermakelijke fantasietjes maar alle gekheid op een stokje, het is een mooi initiatief, en ik hoop dat wij hier in Nederland nog veel meer mogen groeien in ons Yogisch bewustzijn. Wie weet staan we ooit ook met zulke getalen op het malieveld.

 

Bronnen:

http://www.nu.nl/reizen/4072575/eerste-dag-van-yoga-groot-succes-in-india.html

meer informatie over deze internationale yoga dag vind je op: http://www.internationalyogaday.nl/ al is deze site wel erg onrustig met continu overvliegende vogels op het beeldscherm..