yoga ademoefening

DE ZUIVERENDE BHASTRIKA PRANAYAMA ADEMOEFENING

Wanneer je je verdiept in de pranayama van yoga. Oftewel de ademhalingsoefeningen. Dan kom je de Bhastrika ademhaling tegen. Wat is het precies en wat is het effect? Lees het in deze post.

Wat is Bhastrika Ademhaling

Bhastrika, of “balg adem,” is een traditionele ademhalingsoefening binnen yoga die helpt bij Prana of levenskracht te verhogen.

Op het internet worden vele positieve eigenschappen aan deze ademoefening toegedicht: Betere sex, anti aging en stress relieve zag ik onder andere voorbij komen.

Het wordt vaak gebruikt om het lichaam op te peppen en de geest te verhelderen. Als je je wazig voelt, of alles gaat even in “slow motion”, zal Bhastrika helpen om de boel weer op te frissen. Ook kan het voorafgaand een meditatie enorm helpen om de concentratie beter vast te houden.

Deze ademhaling is ook het overwegen waard als je probeert af te vallen. Doe een paar rondjes gedurende de dag en je stimuleert je stofwisseling en spijsvertering.

Het is wellicht niet zo handig dit voor het slapen gaan te beoefenen, gezien het opwekkende effect. Maar probeer eens een keer dat je een energieboost nodig hebt..

Effect van Bhastrika ademhaling

Werkt versterkend, zuiverend en opwekkend.

Door de Bhastrika ervaar je een ontlading van energie. Bhastrika betekent blaasbalg vanwege de krachtige pompende beweging die je maakt tijdens deze ademhaling. De inademing is stevig en bewust, en de uitademing is haast explosief! Dit komt door het krachtige samentrekken van de buikspieren. 

De Bhastrika is een erg intense ademhalingsoefening. Doe deze oefening daarom niet als je zwanger bent, vlak voor het ​​slapen gaan of direct na het eten.

Uitvoering van de Bhastrika pranayama

  • Zit met een rechte rug in een ontspannen houding, bijvoorbeeld in kleermakerszit. Je kunt eventueel op een kussentje gaan zitten om de rug recht te houden.
  • Breng nu je aandacht naar je onderbuik.
  • Leg in eerste instantie je hand op je onderbuik. Hiermee lokaliseer je de plek waar de buikspieren in beweging gaan komen.
  • Adem in door je neus en trek nu met een snelle beweging je onderbuik in, zodat de lucht uit je longen door je neus naar buiten wordt geduwd.
  • Ontspan je buikspieren onmiddellijk weer, de inademing volgt dan als vanzelf.
  • Herhaal deze beweging in een rustig tempo 10 keer.
  • Neem even pauze en doe vervolgens de serie nog 3 à 5 keer.

Het kan zijn dat de beweging in eerste instantie niet natuurlijk ontstaat, bijvoorbeeld omdat je je borstkas of buikspieren hebt aangespannen of je aandacht bij de inademing hebt gebracht. Probeer zo veel mogelijk te ontspannen en je aandacht op de uitademing te vestigen.

Ga na elke ronde ontspannen zitten met gesloten ogen en voel het effect van de oefening.

 Succes!

 

Afbeelding komt van: sarvyoga