Berghouding

UITLEG EN WERKING VAN DE BERGHOUDING: TADASANA

De Berghouding is de uitgangspositie van veel staande yoga-oefeningen. Het is een houding op zichzelf, en startpunt voor verschillende yogaroutines zoals de zonnegroet.

De Sanskriet naam 

Berghouding in het sanskriet is Tadasana. Tadasana is een veelgebruikte term in yoga. Als je yogales volgt zul je vast wel eens gehoord hebben.

De berghouding vraagt van je om ‘alleen maar’ te staan… Je hoeft er dus niet lenig of sterk voor te zijn. Daarom lijkt deze houding voor sommige misschien zelfs onaantrekkelijk, want wat heeft het voor nut, dat staan? wat de werking is leg ik straks uit, ik vertel eerst wat de bedoeling is van de berghouding. Tadasana is een basispositie waar je van binnenuit kunt waarnemen hoe het er voorstaat. Heb je wel eens een moment in de berghouding gestaan?Tijdens mijn yoga-opleiding stonden we vaak in mountainpose als startpunt van de les. Ik vond het oprecht zwaar.. ‘alleen maar’ staan had ik zwaar overschat. Tijdens het staan en dus de innerlijke observatie, voelde ik pas écht wat mijn staat van zijn was. Zo veel onrust, stress, haast, ongemak, vermoeidheid, en ga zo maar door. Bovenal voelde ik ook weerstand, ik wílde helemaal niet stil staan.. het was misschien te confronterend. Nu vind ik het nog steeds een lastige oefening, maar vind het ook een uitstekende spiegel voor mezelf. 

Uitvoering van de berghouding:

  • Zet je benen stevig in de grond.
  • Houd je rug recht.
  • Je knieën zijn zacht.

Er zijn twee opties. Optie 1: Ga goed staan met je voeten tegen elkaar aan. Zorg ervoor dat je hielen en ook de grote tenen elkaar raken. Zet ook je knieën tegen elkaar aan. Optie 2: Je kunt ook je voeten op heupbreedte zetten. -Deze prefereer ik..

Je gewicht is gelijkmatig over allebei je voeten verdeeld. Je voelt het contact met de grond. Je armen hangen los langs het lichaam. Je blik blijft gericht op een punt ongeveer op ooghoogte. Je mag je ogen ook dicht doen! Dit maakt het meteen wat meer een balans oefening, want je zal er een beetje van gaan wiebelen.

Werking van de berghouding:

De berghouding zorgt voor een rechte rug en sterke benen.

Verder leert de mountainpose je om gemakkelijker je evenwicht te bewaren, je lichaam te centreren en het gelijkmatiger in de juiste richting te strekken. De oefening brengt een licht gevoel in het lichaam en de geest wordt alerter.

Ontspanningsoefening met de Berghouding: 

Ga met je aandacht naar binnen en begin je lichaam van beneden naar boven op te bouwen. Ga met je aandacht naar je voeten, voel hoe ze op de grond staan. Ga dan verder omhoog naar je knieën. Je knieschijf voelt zacht aan en ook de spieren van je bovenbeen. Kantel je bekken naar achteren, je stuitje gaat hierbij richting grond. Trek het onderste gedeelte van je buikwand naar achteren, je buik blijft verder zacht.

Span je bekkenbodem licht aan. Maak je rug helemaal recht door je wervels op elkaar te stapelen. Breng je borstbeen iets naar voren, je schouders blijven laag. Maak je nek lang en breng je kin richting borst, je kruin wijst nu naar boven. Let er nu goed op, dat het lichaamsgewicht goed verdeeld is over de beide benen, beide voeten.

Ga met je aandacht naar je buik en laat ook je adem naar je buik gaan. Hier zit je krachtcentrum. Blijf goed contact maken met de grond, voel de stevige geaardheid in deze houding en laat je energie verder naar beneden zakken. Voel je hele lichaam staan. Blijf een paar minuten geconcentreerd in deze houding staan.

Succes!