samosa pinterest

VEGETARISCHE INDIASE SAMOSA MET FILODEEG

Een van de lekkerste snacks die ik ken is een Indiase Samosa. Dat is een gevuld pasteitje met aardappel, erwten, en kip maar kan ook vegetarisch bereid worden. De gember, koriander en Garam masala maken het zo uitgesproken lekker! Lees hier het recept.

Veelzijdige Samosa

De Samosa kent ook een variant uit de Somalische keuken, met sardientjes en ook de Surinaamse keuken is bekend met Samosa’s. Je kunt een Samosa frituren of in de oven bereiden. Wij gaan nu voor de vegetarische versie met filodeeg uit de oven.

Tweestrijd..

Hoewel ik samosa’s al jaren ken en liefheb, wist ik nooit hoe ik het moest maken. En hoe het soms kan gaan met een liefde, was het een beetje verwaterd en vergeten. Toen ik opeens verrast werd bij mijn geweldige kapper(!) door huisgemaakte samosa’s. Op dit moment van schrijven bevind ik mij in een tweestrijd: zal ik nu door gaan op de samosa of zal ik vertellen hoe die kapper bezoekjes er aan toe gaan……… 

Benodigdheden Samosa

  • snijplank
  • bakpapier
  • vergiet
  • koekenpan

Opdat een Samosa rust in de chaos mag brengen..

Ik ben namelijk gezegend met een heerlijke flamboyante, extraordinaire, high-end coiffeur, bij wie ik thuis geknipt en gekleurd mag worden. Hij is de diva van het toneel en wenst door niemand ge-upstaged te worden. Maar oh, wat geeft ie verrukkelijke shows weg. Zijn partner verzorgd de lekkernijen en staat geregeld te bakken. Tijdens de pauze van onze kleur sessie (veel haar) oftewel eerste akte, wordt ik getrakteerd op een homemade baksel. Dit keer dus Samosa’s! Heel even heerst er dan een serene rust, iedereen laad op, om ons vervolgens met nieuwe energie over te geven aan de tweede akte. 

Ingrediënten Samosa

  • 4 grote vellen filodeeg of 8 kleine vellen
  • 150 g aardappel
  • 100 g doperwten 
  • 2 el olijfolie
  • één kleine ui 
  • 1 tl komijn (djinten)
  • 1 teen knoflook
  • 2 cm verse gember 
  • 1 tl kerriepoeder
  • 1 tl kurkuma
  • één rode peper (zaadlijsten eruit)
  • 2 el verse koriander
  • 1 tl garam masala

Mooie haren en een recept rijker

Eenmaal thuis ben ik gesloopt, heb ik de scheuren in mijn wangen gelachen, is mijn portemonnee wat leger dan daarvoor, en heb ik prachtige haren. En soms neem ik ook een heerlijk recept mee naar huis, zoals in dit geval samosa’s.

Bereiding Samosa vulling

  1. Kook de aardappelblokjes in 8 min. beetgaar en giet ze af. Kook de tuinerwten 2 min. en spoel ze af met koud water.
  2. Verhit de olie in een koekenpan. Bak de ui met het komijnzaad op middelhoog vuur in 5 min. goudbruin. Zet het vuur laag, voeg de knoflook en de geraspte gember toe en bak nog 1 min. Voeg de aardappelblokjes en de tuinerwten toe en warm kort door.
  3. Zet het vuur uit en roer de rode peper, de koriander, de garam masala, en de andere kruiden erdoor. 
  4. Verwarm de oven voor op 180 °C. 

Bereiding filodeeg

Neem een vel filodeeg en bestrijk deze met olijfolie. Snijd het filodeeg (aan de lange kant) in 4 gelijke repen. Je hebt nu 4 lange repen.

TIP: Bij de Turk kun je grote vellen filodeeg kopen, dat werkt makkelijker. Heb je alleen kleine velletjes, plak dan 2 velletjes op elkaar (met een beetje olijfolie) voordat je ze in repen snijdt. Werkt ook!

Dan vouw je het filodeeg 2x zodat er een driehoek ontstaat en stop je de vulling erin. Zie in deze korte video hoe je dat doet.

Leg de samosa’s op een bakplaat bekleed met bakpapier. Bestrijk de samosa’s met nog een beetje olie en bak ze in 15 minuten af in de voorverwarmde oven op 180 graden.

Lekker met zoet zure saus of met koriander yoghurt dip.

Eet smakelijk!