Thrive yoga studio zaal

Review Thrive Yoga Amsterdam

Er is een nieuwe vestiging van Thrive yoga geopend in Amsterdam-oost. Ik ging erheen en volgde een Jivamukti yoga les. 

De opkomst was groot voor de feestelijke opening. Het was dan ook lekker druk en gezellig in de studio. In de gang was het wisseling van de wacht, met een groep proeflessers die nieuwsgierig aan het wachten waren op hun les. Tegelijk kwamen er zeer voldane gezichten uit de studio gelopen. Die hadden een positieve ervaring gehad zo te zien. In de ernaast gelegen keuken was het ook al druk bezet met vrolijke gezichten. In de keuken lagen allerlei (yogisch verantwoorde) lekkernijen. Te denken aan kruiden thee, Chai, en verschillende zoetigheden. De eigenaar van Thrive yoga maakte een ontspannen indruk en was lekker aan het socializen met de buurt terwijl hij ondertussen in de gaten hield of alles soepel verliep met de reserveringen voor alles lessen en workshops. De les die hijzelf ging geven was bijna aan de beurt. Ik deed mijn schoenen en jas uit en hoopte dat ik snel de warme studio in mocht. Het is toch best koud in de gang.

Eenmaal in de studio veranderde de sfeer als vanzelf helemaal in rust, stilte en ontspanning. Wat een verschil! Ik nestelde mij op een van de al aanwezige yogamatjes en ging mee in de rust ter voorbereiding op de les. Ik had nog nooit eerder een Jivamukti les gevolgd, dus ik was benieuwd wat er komen ging..

thrive yoga studio

Thrive yoga ervaring

De eigenaar en tevens Jivamukti yogaleraar, Marco Rodie, ging zitten en nam ook even zijn rust ter voorbereiding van zijn les. Er waren twee assistentes aanwezig die tijdens de les langsliepen om ons te helpen in bepaalde houdingen en eventueel te corrigeren. De les bestond uit een opwarming, wat dynamische krachthoudingen die in routinevorm terug kwamen en tot slot in savasana. Het was een vrij dynamische les, wat ik persoonlijk heel erg fijn vind. Je “glijd” soepel van de ene houding naar de andere en door de herhalingen kun je zelf de houdingen optimaliseren. De assistentes hielpen daar ook bij.

Leuk detail: Voor de assistentes langskwamen om te helpen smeerden ze hun handen in met Jivamukti olie- een heerlijke frisse (spier) olie, die op aanraking van de huid begon te tintelen. Toen ik in de Downward dog stond, kwam iemand mij helpen door middel van een kundige aanraking op de rug en schouder spieren, wat veel weg had van een (mini) massage. Op deze manier kwam ik veel dieper in de houding, terwijl mijn spieren in ontspannen toestand bleven en niet geforceerd aanvoelden. Heel fijn!

Aan het einde van de les mochten we ontspannen liggen in savasana met desgewenst een dekentje en oogkussentje ter afsluiting van de oogprikkels. Ik nam beidde en merkte hoe ontspannend het oogkussentje werkte. Aanrader! De leraar verstelde ondertussen dat savasana, corpsepose betekent, iets wat yogisch beoefenen om zich te leren overgeven aan het oneindige. Die term geeft mij altijd een vervelende assosciatie, maar of het nu kwam door de ontspanning of door hoe hij het bracht, ik vond het dit keer niet eng maar mooi klinken. 🙂 Ook tijdens deze ontspanningsoefeningen liepen de dames rond om her en der nog wat mini massages te geven. (lucky people!!)

Totaal voldaan liep ik de studio weer uit. Waar het vermoedelijk nog net zo druk was als daarvoor, maar ik had het niet meer in de gaten. Ik was ergens in de wolken.

Ik stelde nog wat vragen aan de eigenaar ter verdieping van zijn yogaleer:

Thrive yoga en Jivamukti

  • Je had 2 assistentes die tijdens de les houdingen corrigeerden en her en der een mini massage gaven. (lucky people..) Ik neem aan dat de reguliere lessen alleen gegeven worden?

Ja met onze groepsgrootte bij thrive (maximaal 12-16) werken we meestal alleen, behalve in workshops. In New York is het ook mogelijk een privé Jivamukti docent te hebben, die de hele groepsles jou ‘assist’. Massages , aanraking zijn wel deel van een normale les

 

  • Jullie gebruikte een olie om de spieren op te warmen vertelde je. Een Jivamukti olie als ik het goed heb onthouden. Is dat een standaard onderdeel van deze methode, of heb je dit zelf toegevoegd? Het rook heerlijk trouwens, wat is het precies voor olie?

Het is speciale Jivamukti China Gel en Jivamukit massage creme.

thrive yoga altaar

  • Ik ben benieuwd naar jouw binding met Jivamukti. Hoe ben je ermee in aanraking gekomen en wat maakt dit voor jou de methode die je wilt toepassen/ uitdragen?

Mijn Eerste docente in Den Helder was opgeleid door Patrick en Gosta, uit Amsterdam, zij zijn in de jaren ’90 in New York geïnspireerd geraakt door de Jivamukti van Sharon en David en het gedachtegoed meegenomen naar Amsterdam. Bij Pat en Gos volgde ik mijn eerste Teacher Training en sinds die tijd wilde ik graag naar de bron van hun inspiratie.

Jivamukti Yoga voelt voor mij heel authentiek, pakt de essentie van yoga, door het te beschouwen als levenswijze en filosofie. Het is super actie gericht, ‘leven buiten de mat’ door stimuleren van bewustwording verander je echt levens van studenten. Daarnaast is een stevige fysieke uitdaging een onderdeel waarmee je stimuleert grenzen of beter gezegd juist potentie te ontdekken.Wat ook uniek is aan de Jivamukit is de community, we zijn een hechte groep teachers, verspreid over de hele wereld. Volgens mij waren we met meer dan 20 nationaliteiten in mijn opleiding.

  • Wat is er onderscheidend aan Jivamukti ten opzichte van de andere stromingen binnen yoga?

Jivamukti is vooral heel compleet en actiegericht. Gericht om echt wat te veranderen in je eigen leven en dat van anderen. In de lessen vind ik het ook wel uniek dat de docent weinig zelf meedoet, maar zich helemaal op de studenten richt, rondloopt en ‘assists’. Dat laatste is een fysieke ondersteuning die we geven aan studenten, we noemen het bewust geen ‘adjust’ maar ‘assist’ om je de houding te laten ervaren.

 

Thrive yoga en andere stijlen

  • Of zijn er wellicht meerdere benaderingen die je interessant vind en gebruikt?

Ik sta open voor heel veel vormen, stijlen van yogabeoefening. De Yin Yoga die ik ook graag geef is een prachtige aanvulling op de uitingsvorm van Jivamukti. Ik gebruik de Jivamukit pijlers (http://jivamuktiyoga.com/about/philosophy), ook graag in mijn Yin lessen. Een hele vrije lesvorm vind ik, wat wij Yin-Yang noemen, een combinatie van Yin en Vinyasa.

  • Welke les behalve die van jezelf zou jij volgen als je klant was? Welke zou je aanbevelen?

We hebben bij thrive vijf Jivamukti docenten, die allemaal mooie lessen geven. Maar ook onze andere leden van ons team (25 docenten), geven stuk voor stuk prachtige lessen. Al onze docenten zijn zo ‘devoted’ dat ze heel graag ‘geven’ en dat persoonlijke karakter voel je, in iedere les.

Thrive yoga en de eigenaar

  • Volg je zelf nog trainingen o.i.d om je yoga kennis uit te breiden?

Ik kan geen docent zijn, als ik niet mezelf steeds zou blijven prikkelen om verder te leren, er is zo veel!

 

thrive yoga gevel