pompoensoep met speculaas

Pompoensoep met speculaas

Deze pompoensoep zit vol gezonde, verwarmende ingrediënten. En dikke kans dat de hele familie hem lekker gaat vinden. Dit gerecht eet je met wat brood als een maaltijdsoep, maar het kan ook als tussengerecht een onderdeel van het Kerstmenu zijn.

Ik kwam deze lekkere soep laatst tegen en daar hadden ze ook speculaas in brokken om er overheen te garneren. De smaak combinatie was verrassend lekker! Daarom besloot ik het zelf te maken en mijn ervaring hier te delen.

[icon type=”glyphicon glyphicon-shopping-cart”]Ingrediënten Pompoensoep voor 4 personen:

  • 1 flespompoen
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  •  ½ rode peper
  • 2 cm verse gemberwortel
  • olijfolie
  • 1½ theelepel speculaaskruiden
  • 600 ml groentebouillon
  • je kan eventueel nog zout en peper toevoegen. Ik heb het niet gedaan omdat het al heel veel smaak heeft. Eerst ff proeven dus. 🙂
  • garnering: klein beetje speculaas verbrokkeld en eventueel wat geroosterde pompoenpitten: lekker!
[icon type=”glyphicon glyphicon-time”] klaar in ongeveer 30 minuten

Tip! Heerlijk bij gebraden kip. Lekker gecombineerd met groenten met een ‘bittertje’ zoals spruitjes en witlof. Zo wordt het echt een kerstige maaltijd of juist voor Thanks giving.

Bereiden pompoensoep met speculaas

Schil de pompoen. Verwijder de zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees in stukken. Pel en snipper de ui. Pel en snijd de knoflook fijn. Verwijder de zaadlijst van de peper en snijd hem in stukjes. Rasp de gember.Verhit een royale scheut olijfolie en bak de pompoen met de ui, knoflook en peper aan. Voeg de gember en speculaaskruiden toe. Voeg ook de bouillon toe en laat de soep op laag vuur 25 minuten koken. Pureer, als de pompoen zacht is, de soep met een staafmixer of in de blender. Verdun de soep eventueel met wat water.

Ik had hierbij nog een stuk (4 cm) gemberwortel mee laten koken en voor het pureren verwijderd, maar ik ben een gemberlover. 😉

[icon type=”glyphicon glyphicon-user”] De pompoensoep was erg goed gelukt al zeg ik het zelf. 😉 De smaak was vol, spicy en had een lekkere zoet/ hartig verhouding. Waar ik alleen niet blij mee was waren de speculaas brokken als garnering: Veel te zoet! Terwijl ik dat juist zo lekker vond toen ik de soep met speculaas ontdekte. Zou het aan de speculaas soort liggen? Deze was gewoon van de jumbo huismerk.. Ik weet het niet, maar ik zal de volgende keer sowieso een andere speculaas proberen én een heel klein beetje garnering gebruiken.

Wie gaat het maken? Laat je weten hoe het smaakte? (kan in de reacties hieronder.)

Veel succes en eet smakelijk!

[icon type=”glyphicon glyphicon-envelope”]Ontvang de lekkerste recepten in je mailbox met 1 klik!