winterzonnewende solstice

Winterzonnewende

We naderen de kortste dag van het jaar. Nu associëren wij dat wellicht met lange avonden met kaarslicht. Of de laatste inkopen doen voor kerst.. Maar vroeger toen de mens veel meer één was met de natuur, was het een big happening! Het leek alsof de zon zou gaan verdwijnen. Dat was een angstige gewaarwording want de zon is de bron van ons bestaan. Daarom werd dit moment waarop de zon zijn diepste punt bereikt en weer aan zijn klimming begint gevierd: de winterzonnewende.

Al duizenden jaren wordt de winterzonnewende gevierd op het noordelijk halfrond. (Meestal op 21 december, maar voorafgaand aan een schrikkeljaar valt de winterwende op 22 december.) Het is hét moment waarop de zon een ommekeer maakt: weer gaat “groeien” en zich elke dag weer wat langer laat zien. Daarom ging het feest rond de winterwende veelal gepaard met het maken van veel licht in al haar gedaanten. Denk aan:  lampionnen, kaarsen, vuur. Soms werd een brandend wiel of rad gebruikt, dat ook de zon symboliseerde. Het midwinterse lichtfeest stond onder meer bekend als Yule of Joelfeest.

Waar komt kerstfeest vandaan?

We hebben allemaal het beeld Jezus in de kribbe voor ons in de kerststal. En zijn opgevoed met het kerstfeest, wat de viering van de geboorte van Jezus is. Maar wellicht is het toch logischer te denken dat kerstmis een afgeleide is van het al veel oudere Yule feest. Kerstmis is eigenlijk een feest om te vieren dat het Licht weer terug komt. Maar we kunnen uit het ‘Bijbelse’ kerstfeest wel degelijk een boodschap vinden. De boodschap van Christus gaat dan ook over het Licht dat in ons allen aanwezig is: de goddelijke kern. Maar je moet er wel naar op zoek gaan..

Astrologische uitleg: Steenbokken en het heilige midwinterpunt

In de nacht van 21 op 22 december gaat de zon van  het teken boogschutter over in het teken steenbok. Steenbok is het teken dat juist nu onmisbaar is nu oude structuren het gaan begeven. We hebben Steenbokken nodig die standvastig zijn te midden van de chaos. Steenbokken die staan op rots van innerlijke kracht en niet langer op het fundament van prestatie en carrière. Steenbok is een wijsheidsteken. Het begint op het heilige midwinterpunt als het Licht terugkeert, en de dagen lengen. Het is het teken dat de Christusenergie draagt, de energie van ons innerlijke Leiderschap. Saturnus, de planeet  van Steenbok, krijgt in deze tijd een nieuwe functie. Zoals Saturnus in de oude wereld garant stond voor degelijkheid, wetgeving en houvast op alle niveaus, zo zorgt Saturnus in de nieuwe wereld voor een degelijke bedding waardoor de hogere lichtfrequenties door de mens gedragen kunnen worden. Je zou Saturnus als vuurtoren kunnen zien aan een stormachtige zee. Zijn lichtbundel geeft een helder  overzicht van waar je bent en hoe je koers dient te zijn. (Een voorbeeld hiervan zijn de “nieuwetijdskinderen”. Dit zijn de kinderen die het waterman-tijdperk gestalte en vorm kunnen gaan geven.)

De invloed van Pluto:

De planeet pluto staat de komende ..10 Jaren in het teken steenbok. Momenteel op 13 graden. Dat betekent dat de mensen die tussen 3 en 9 januari zijn geboren pluto conjunct hun zon hebben. Dat is een periode van opruimen, dat wat niet meer bij jou hoort afstand van nemen. Eigenlijk is deze transit een kosmische helpende hand. Dat wat je voor die tijd niet kon (nog niet toe in staat was) dat kun je nu wel. Een periode van grote veranderingen, waarin je je ambities kunt waarmaken. Min puntje 😊 de omgeving is hier niet altijd blij mee. Concentreer je op je eigen leven en tracht anderen niet te overheersen.   [icon type=”glyphicon glyphicon-user”] Vond je dit artikel interessant? Dan beveel ik deze boeken voor jou aan:

  Bronnen: https://nl.wikipedia.org/wiki/Zonnewende