bietensoep

Bieten venkel soep met schuim

Ik kwam dit recept op internet tegen toen ik opzoek was naar een  ‘soep – waar je indruk op je eet gasten mee kunt maken’. 😉 Ik zag de titel: Bieten-venkel soep met abrikozen sinaasappel schuim. “Mooi! Dat klinkt super ingewikkeld.” dacht ik. “Daar kan ik vast hoge ogen mee scoren.” Maar het is echt SUPER SIMPEL! Met dit recept blijkt maar weer dat goede ingrediënten en combinatie al genoeg is om heerlijk te smaken en niks ingewikkeld aan hoeft te zijn. En als ik het kan, kan jij het ook!

wat heb je nodig voor de bieten venkel soep:

 • 2 flinke rode bieten (voorgekookt)
 • 1 venkelknol
 • 1el (cider)azijn
 • 200ml olijfolie
 • 2 uien, fijngesneden
 • 1 teentje knoflook, fijngesneden
 • 1el venkelzaad, gemalen tot poeder (ik heb de poeder variant gekocht. wel zo makkelijk.)
 • 1 liter groentebouillon
 • 1 bosje peterselie
 • 3el boter
 • 200ml sinaasappelsap
 • 3 gedroogde abrikozen, in stukjes

Bereiding

bieten venkel soep

ingrediënten

Stap 1 voorbereiding:

Hier las ik dat de bieten in de oven gaan. Aangezien ik al voorgekookte bieten had gekocht heb ik deze stap overgeslagen. Nog makkelijker dus.

Dus mijn stap 1 is, bereid je ingrediënten voor. Hak je ui, biet, venkel en knoflook.

 

Stap 2 de soep:

Beetje olijfolie verwarmen in de pan. Fruit de uitjes en knoflook. Voeg rustig de venkel poeder, bietjes, venkel en peterselie bij. Kort opbakken en bouillon bijvoegen. Ongeveer 20 minuten  zachtjes koken, 1 el boter toevoegen en pureren tot mooie gladde soep. (eventueel op smaak brengen met peper, zout en azijn).

 

bereiding

bereiding

IMG_20141226_102942

IMG_20141226_102840

bieten venkel soep

Stap 3 het schuim:

Kook in een steelpan het sinaasappelsap met daarin de abrikozen iets in. Voeg de crème fraîche toe en pureer met de staafmixer. Smelt de rest van de boter erin en maak het geheel schuimig met de staafmixer.

IMG_20141226_105326 IMG_20141226_111118 sinaasappel abrikozen schuim

Stap 4 serveer en enjoy:

Serveer de soep in kommen en doe vlak voor het serveren het schuim erop.

 

 

bieten venkel soep

bieten venkel soep

Note to self:

Zoals je ziet schuimt het niet spectaculair, zodra het ingeschonken is zakt het eigenlijk direct in. Misschien moet ik voor dat extra effect maar in de leer bij een sterren chef. Dat maakt niet dat het daarom minder smaakt! De smaak combinatie is SUPER!

Ik wens je veel succes en plezier bij het maken en genot bij het op smullen. Laat je me weten hoe jouw venkel bieten soep was?