pillen

“Dieet vervangt medicijn” nieuwe doorbraak of eeuwen oude kennis?

Voedingsrevolutie of back to our roots

Een opvallend artikel uit de volkskrant spreekt over een voedingsrevolutie en over speciale diëten die medicijnen vervangbaar maken. Wetenschappers hebben het spijsverteringsstelsel van de mens voor 90% in kaart kunnen brengen middels een ‘complete biochemische routekaart’.

De kaart, mag gerust ‘een van de grootste wetenschappelijke ‘doorbraken aller tijden’ heten. Zegt hoogleraar systeembiologie Hans Westerhoff in de volkskrant. ‘We begrijpen nu voor het eerst hoe een mens zichzelf precies maakt uit de voeding die hij tot zich neemt. Als het dna een overzicht is van alle huizen, dan is dit de wegenkaart die aangeeft hoe de verkeersstromen kunnen lopen.’ Aldus Hans Westerhof.

Oud nieuws voor de Natuurarts:

Wat klinkt mij hier toch zo bekend in de oren? Ach ja, de natuurartsen! Zij houden zich met deze materie (lees: fysieke en mentale klachten met een dieet oplossen ipv medicijnen) al jaren en jaren bezig. Veel van deze kennis reiken echt al heel ver terug en stamt af van de oude landen als China en India. “Uw voedsel is uw medicijn” is een Chinese uitspraak. Is er dan niks innovatiefs aan deze doorbraak? Natuurlijk wel:

In theorie kan iedere mens in de toekomst bijvoorbeeld zien voor welke ziektes hij in aanleg heeft. „Ik verwacht dat we minder afhankelijk zullen worden van medicijnen en vaker verschuivingen richting bepaalde voeding of activiteiten zullen zien”. Zegt Westerhoff in de Volkskrant.

Revolutie of nieuwswaarde?

Dit is ons typisch westerse manier van ‘nieuws’ brengen: middels vele en langdurige onderzoeken met grootschalig wetenschappelijk onderbouwt bewijsmateriaal, wat ook meestal in de papieren gaat lopen. Zo’n onderzoek heeft bijna geen nieuwswaarde als het niet iets super geavanceerds of innovatiefs met zich mee brengt, zoals hier:

De ‘routekaart’ zal de komende jaren een forse revolutie teweegbrengen, verwacht Westerhoff, die de kaart samen met een internationaal conglomeraat van tientallen wetenschappers samenstelde uit vijf eerdere schetsen en plaatselijke detailkaarten. ‘Diëten kunnen sterk geprofessionaliseerd worden. Veel aandoeningen worden net niet herkend als ziekte, maar zijn subtiele verstoringen van onze stofwisseling. Als je die verhelpt, kunnen mensen zich veel gezonder en prettiger voelen. De mogelijkheden zitten overal.’

In feite is het enige wat vernieuwend is en wellicht een openbaring zou kunnen zijn voor de mens, dat zij in de toekomst al op jonge leeftijd in theorie kunnen zien voor welke ziektes hij of zij aanleg heeft. Dit zou zelfs al via de ouders gelezen kunnen worden. Daarnaast is het onderzoek vooral bedoelt voor mensen met hele specifieke stofwisseling afwijkingen, zeldzame ziektes of de volksziekte nummer 1 waar maar geen grip op lijken te krijgen is: kanker.

We houden elkaar in een wurggreep:

Waar niet over gesproken wordt, en misschien wel omdat dit te logisch voor woorden is, is dat je voor al je ‘dagelijkse’ kwalen als vermoeidheid, overgewicht, hoofdpijn, vitamine tekort etc, al lang je voeding kunt aanpassen en zo de (meeste) medicijnen overbodig maakt! Er zijn altijd uitzonderingen en specifieke gevallen als verstoorde (ver)werking in stofwisseling  en  bv opname van voedingstoffen, maar: voor iedereen gelden dezelfde standaardregels betreft de voeding! En daar kunnen we, ook in het westen, al heel veel over lezen en aan doen. De voedsel fabrikanten en farmaceutische industrie, en ons ‘drukke’ leven houden elkaar helaas in de wurggreep. We zitten in een vicieuze cirkel van verkeerde voedingsproducten kopen (aantrekkelijk gemaakt wegens een gewiekste marketingmachine), opeenhopende klachten, medicijnen ter onderdrukking van de klachten zodat we door kunnen gaan met het kopen van de verkeerde voedingsproducten en zo het patroon in standhouden.

Door die vicieuze circel voeden we ons lichaam onvoldoende of verkeerd waardoor we ons zwaar vermoeide lichaam naar de dokter slepen en daar dan maar een of ander kuurtje krijgen. En na jaren van een verkeerd voedingspatroon ontstaan de serieuze klachten als diabetes type 2.

Doe het zelf!

Even terug naar het goede nieuws: we kunnen er zelf wat aan doen! Er zijn ontzettend veel interessante en leuke (!) boeken en artikelen over voeding te lezen waardoor je al gemakkelijk kunt ‘doe-het-zelven’. Ook komen er steeds meer cursussen om je te helpen je voedingspatroon en leefwijze aan te passen om al je klachten als sneeuw voor de zon te zien verdwijnen. Misschien kun je het bijna niet geloven, omdat het ‘systeem’ er bij ons zo ingebakken in zit. Reden te meer om op onderzoek uit te gaan toch?

lees hier het artikel in de volkskrant.