winter

5 bewezen methodes om jezelf uit een winterdip te trekken!

Wanneer heb je een winterdip? Wie dit helemaal niet herkent mag nu opstaan: weinig energie in de winter, gebrek aan zonlicht, bleke en vermoeide gezichtjes, ’s avonds de deur niet meer uit willen waardoorje jezelf saai en een huismus voelt. Soms gaat zo’n winterdip wat verder en is het fijn om uit die negatieve spiraal getrokken te worden. Lees deze 5 tips en laat je verassen.

Doe eens iets anders

Je schijnt stress te kunnen verlagen door je houding te veranderen… Hoe? Door simpele opdrachten uit te voeren die het tegenovergestelde zijn van jouw gedrag. Zo’n winterdip verdwijnt dan al snel als sneeuw voor de zon.

Ik kwam het volgende onderzoek tegen, en vond dat erg interessant: ‘Mensen reageren heel voorspelbaar op bepaalde gebeurtenissen. Want wij mensen zijn gewoontemachines’, stelt Ben Fletcher, psycholoog aan de universiteit van Hertfordshire.’Door kleine veranderingen in te voeren, kunnen mensen meer greep krijgen op hun leven en stress verminderen’. Vandaar het gedragsveranderingsprogramma dat Flechter de afgelopen tijd in elkaar zette.

Breek met die vastgeroeste patronen en boor nieuwe mogelijkheden aan.

Volgens Prof. Pine is het allemaal een kwestie van flexibiliteit. ‘Hoe meer kanten van je persoonlijkheid je leert te gebruiken, hoe makkelijker je je zal aanpassen aan nieuwe, onverwachte situaties. Hierdoor verminder je de stress bij jezelf en bovendien is het ook nog leuk om af en toe eens uit de band te springen!’ Wat voorbeelden van opdrachten:

Ben je heel geordend? Leer dan spontaner te zijn door iedere dag een andere route naar je werk te nemen. Of laat alles vallen en nodig iemand uit voor een avondje uit. Óók in de winter!

Ben je heel introvert? Zo wordt je extraverter:

  • Begin eens een praatje met iemand die je totaal niet kent.
  • Oefen jezelf om een leuk of grappig verhaal te vertellen en stel je voor hoe anderen daarop zullen reageren.
  • Organiseer voor je vrienden een avondje in de karaokebar en klim als eerste op het podium.

Affirmatietherapie

Ook dit onderzoek vond ik de moeite waard om te delen:
Onderzoekster Danu Stinson stelt dat zelf affirmatie, zelfbevestiging, goed is voor je stemming en je zelfbeeld waardoor je een prettig contact bent voor en met anderen. Hoe werkt het? In deze oefening vertel je jezelf daar waar je behoefte aan hebt. Bijvoorbeeld: ‘Ik ben een trouwe vriendin’, ‘ik ben een prettig collega’, ‘ik ben een creatief schrijver’. etc Deze zelfportretten bleken ook uit een hele reeks eerdere onderzoeken, opvallend positieve effecten op mensen die niet lekker in hun vel zitten. De truc is dit: Bewust stilstaan bij je eigen indentiteit maakt je minder gefixeerd op jezelf. Mooi meegenomen: Je kunt je daardoor meer openstellen voor anderen, en je gaat beter voor jezelf zorgen.. (?) De Canadese onderzoeksgroep ontdekte dat proefpersonen met overgewicht die vijftien minuten over hun eigen waarden hadden geschreven, bleken vier maanden later gemiddeld anderhalve kilo te zijn afgevallen; daarentegen waren de proefpersonen die een stuk hadden geschreven over waarde die voor iemand anders belangrijk kon zij, ruim een kilo aangekomen. Kennelijk maakt een stevig identiteitsgevoel dat je beter voor jezelf zorgt.

Guus Geluk

Deze aanpak lijkt op die van Ben Fletchers Do something different: Psycholoog Richard Wiseman kwam erachter dat mensen die zichzelf als respectievelijk geluksvogels zien, objectief gezien helemaal niet zo veel meer geluk hebben als de pechvogels. Ze hebben alleen meer oog voor onverwachte meevallers. Ze vertonen minder vaste routines, laten zich gemakkelijk een zijpad inlokken, en hebben meer oog voor wat er in de berm staat. Dat is precies wat hij de zelf verklaarde pechvogels opdroeg te doen. Gedraag je eens als een guus geluk. En voegde daar aan toe: Houd een dagboek bij waarin alleen de positieve dingen van die dag opgeschreven worden. Resultaat: De pechvogels gingen heel wat meevallers ervaren en scoorden aan het eind van die maand hoger op geluksgevoelens.
p.s. deze probeer ik nu zelf uit en ik ondervind echt meer positiviteit en kracht! Ervaar de ‘kleine mazzeltjes’en zet het in de spotlight.. En wat denk je? Het werkt! Ik voel mezelf dan echt een Guus Geluk. 🙂

Wie een positief dagboek bijhoudt, krijgt meer oog voor wat er wél goed gaat.

Breien of Brein

Ok even heel kort dan, het schijnt dat breien ontspannend en rustgevend werkt. De repetitieve bewegingen stimuleren de aanmaak van het ‘geluksstofje’ serotonine in je brein. En snel door naar het laatste woord: Brein.. en met name het stil krijgen van dat brein.. oftewel, meditatie. Die hoort hier natuurlijk prominent thuis in deze blog! Wat zijn er niet eindeloos veel onderzoeken gedaan en nog steeds naar de effecten van mediteren. Heb je even? Een kleine greep:

Meer bewust – betere aandacht – minder piekeren en oordelen – toegenomen lichaamsbewustzijn – pijnvermindering – minder reactief – meer bewust van emotionele patronen – meer gelijkmatig – meer positieve emoties – zelfacceptatie – minder egogericht – meer verbonden met anderen – empathie.

Er is nu een gemiddelde inwerktijd vastgesteld van 6 weken voor je de positieve effecten van de veranderingen in je brein zult ervaren. En die veranderingen in het brein zijn dus zichtbaar te meten! Wetenschappers nemen een vergroting van grijze massa waar. Dus 6 weken lang, elke dag 10 minuten kwartiertje zitten en je mond houden. Heerlijk toch?