koude komkommersoep

Zomerse komkommersoep (koud)

Ja ja die Gazpacho kennen we nou wel.. Maar deze koude variatie van komkommer nog niet!! Ik hoor je denken: “komkommer? Is dat niet wat flauw? Saai?” (Dacht ik zelf stiekem wel toen ik het voorgeschoteld kreeg) Echt dus niet! Je zult verrast worden door de smaak. Lees hier het recept en de variaties daarop.

Mijn schoonmoeder (als je dit leest, ik vond het écht lekker) kwam dol enthousiast met het recept aanzetten. Bij haar in het dorp werd dit recept al veelvuldig geshared.. maar dan op de traditionele non-digi mond tot mond wijze.. (Ja het bestaat nog) Ik knikte beleefd maar, eerlijk, het sprak me gewoon niet aan. Mijn schoonmoeder echter, is niet het type dat zich met een beleefd knikje af laat serveren. Proeven zul je! Dus de eerste de beste keer dat we bleven eten kregen wij: koude komkommersoep! (duh)

Eerst heb ik uitvoerig gehoord hoe makkelijk het te maken is. Ik was overtuigd 😉 alleen nog proeven. En daar kwam de ijskoude komkommer soep, geserveerd met stokbrood en een frisse witte wijn. Eerste hap: Raak! Dit is smaakvol, vullend, fris, en zeker niet saai! Ik moet er wel bij zeggen, zo’n fris wijntje erbij maakt het wel af. Maar who cares? Wijn voegt nu eenmaal vaak wat toe in ons leven.. toch? Misschien wel dé zomerhit, deze koude komkommersoep!

 

Dit is het standaard recept:

  • 1/2 komkommer (geschild)
  • 1/2 el olijfolie
  • 1 sjalot (gesnipperd)
  • 4 takjes verse munt
  • 2 el volle yoghurt
  • 250 ml groentebouillon (van tablet)
  • Snijd de komkommer over de lengte doormidden en haal de zaadlijsten eruit.
  • Snijd de komkommer in stukjes.
  • Verhit de olie in een pan en fruit het sjalotje.
  • Voeg de komkommer en de bouillon toe en laat alles op een matig vuur 5 min. zacht koken.
  • Voeg peper naar smaak toe.
  • Neem de pan van het vuur.
  • Hak de helft van de munt fijn en voeg deze toe.
  • Pureer het geheel met de staafmixer of keukenmachine, meng de yoghurt erdoor en laat de soep in ca. 3 uur in de koelkast koud worden.
  • Serveer de soep en garneer met een blaadje munt.

 

Voorbereidingstijd: 5-10 min

Koeltijd:c.a 3 uur

 

Dit is de variatie van mijn schoonmoeder:

  • in plaats van munt: verse dille
  • in plaats van yoghurt: klein bakje crème fraîche (dat is nu eenmaal lekkerder, zegt ze)

 

Probeer het recept uit en share het de wereld in! 😉 Heb jij zelf ook een lekkere variatie op deze komkommersoep? Geef jouw tip mee in de comments hieronder.