mindfulness eten

Mindfulness eten is het diëten van nu

Grote kans dat je te veel eet. Simpelweg omdat we er vaak niet echt bij stil staan dat we eten, laat staan wát we eten. Mindfullness eten is evenwichtig maar vooral minder en dus gezonder eten om meer van je voeding te genieten. Hoe doe je dat mindfulness eten en voor wie is dit gezond voedingspatroon in de eerste plaats bestemd?

Wat is mindfulness eten

Mindfulness is bewust zijn in het hier en nu, en dat op een niet- (be)oordelende manier. Zo’n bewuste aandacht helpt je zaken bewust te doen of te laten zonder iets te doen uit gewoonte, zonder erbij na te denken. Als we dit toespitsen op onze eetgewoontes dan worden we geconfronteerd met dat we vaak met de minste aandacht voor het eten, ons voedsel naar binnen aan het stouwen zijn. Ik zelf kan het hele rijtje zo afvinken: Nog even mijn mail checken achter de computer, whatsappen, een serie op de tv kijken, met duizend dingen tegelijk bezig willen zijn en ondertussen ook een bord eten weg werken. Herkenbaar? Door onze geringe aandacht voor wat we eten, proeven we uiteindelijk zelfs niet wat we eten en we meer eten dan nodig en gezond is. Het seintje van de maag naar de hersenen dat het  verzadigd is wordt verstoort en zo komt het dat we vaak te veel eten dan nodig is of zelfs goed voor ons is. Behalve overgewicht geeft het ook een aanhoudende vermoeidheid als gevolg.

Gezonde eetgewoonten

Mindful eten of mindfulness eten is dus zeker geen dieet, wél een andere manier van eten. Bij mindfulness eten is wat je eet van ondergeschikt belang, bewust eten staat hier centraal. Dat doe je in de eerste plaats door alle facetten van eten aandachtig gade te slaan, door niet alleen smaken en geuren maar even goed honger en verzadiging opnieuw te herkennen. Zo leer je vrij je meest gezonde en smakelijk voeding te kiezen. Je eet bewuster, minder en gezonder en je geniet terug van voeding en eten.

  • Eten met aandacht en kleine hapjes beter verzadigt
  • Je verzadigingsgevoel langer duurt en je hongergevoel vertraagt
  • Langzaam eten doet je minder maar vooral ook smakelijker(!) eten

Rustig eten zorgt ervoor dat je echt even de tijd neemt om te eten. En dat is fijn, want je lichaam heeft tijd nodig om de binnenkomende voeding te verwerken. Pas na zo’n twintig minuten krijgen je hersenen een signaaltje dat er eten binnenkomt!

Hoe mindful eten?

Allemaal goed en wel, maar mindfulness eten, hoe doe je dat uiteindelijk? Met mindful eten leer je in de eerste plaats veel rustiger en dus gezonder en bewuster te eten. Je leert ook beter omgaan met prikkels van buitenaf. Je eet immers ook met je ogen en met je reukzin. Aan de basis van mindful eten liggen aandachtsoefeningen of meditaties. Het gaat hier om oefeningen in aandachtig eten waarin je lichaam beter leert voelen en je gedachten of emoties beter leert kennen. Hoe meer je oefent, hoe groter je aandacht voor gezonde voeding en gezond eten.

Mindful eten werkt écht

Na tal van wetenschappelijke onderzoeken is één ding duidelijk: mindful eten werkt écht! Aan de universiteit van Maastricht deed men uitgebreid onderzoek naar de invloed van  training in Mindfulness en eten. De resultaten mogen er zijn:

  • De drang naar eten was sterk verminderd
  • Mindful eten heeft een positieve invloed op emo- eten en op extreme prikkels
  • Je gevoel van controleverlies over je eetgedrag vermindert
  • Mindful eten doet je onbewust en gezond afslanken

 Psychologie en zen meditatie

Mindful eten ontstond vanuit de Mindfulness- methode. Deze methode werd in de psychologie ontwikkeld om beter te leren omgaan met stress, depressie, verslaving en pijn. Centraal bij mindfulness staat de aandacht voor het hier en nu en een niet oordelende acceptatie van gevoelens of situaties. De wortels van mindfulness liggen in de zen meditatie.

Het nieuwe diëten is mindful eten. Trouw.

Maar mindful eten is meer dan bewust kiezen en langzamer eten. Het heeft alles te maken met stilstaan bij wát je eet en waarom je eet. Eet je omdat je lichaam er sterker van wordt? Voed je je lichaam met wat het nodig heeft, of eet je omdat je bepaalde emoties wilt verdringen? Aan de andere kant leert mindful eten je ook om (opnieuw) heel erg van eten te genieten! Door jaren achtereen te diëten of het nu zelf hebt gedaan of iemand anders hebt zien ‘lijden’, zijn we onbewust eten gaan associëren met iets wat niet goed is voor ons. Onzin! En ook een lekker taartje op zijn tijd moet gewoon kunnen. Vergeet dan alsjeblieft niet dezelfde mindful tips toe te passen, zodat je er nog extra hard van kunt genieten. 😉

Hoeveel eten stop jij in je mond zonder erbij na te denken? Mindful eten brengt je veel voordelen, hier zijn zes tips!
  • Scherp je zintuigen

Zodra je gaat eten, schenk dan al je aandacht aan het eten. Ruik aan het eten, proef het eten terwijl je kauwt. Probeer de smaken te onderscheiden, ervaar de structuur. Houd je aandacht bij het eten. Als je afdwaalt, haal je je aandacht simpelweg terug naar de sensatie van het eten.

  • Ontdek de nasmaak

Stop jezelf niet vol. Proef, kauw, ervaar, slik en eet één tegelijk. Door op deze manier te eten voorkom je veel problemen (buikpijn, maagzuur, boeren, darmklachten en zelfs winderigheid) en ervaar je het eten veel intenser. Bovendien word je er lekker ontspannen van.

  • Eet zonder afleiding

Doe die telefoon weg, zet de tv uit en klap je lap top dicht! Vind je het wel erg saai zo? Misschien kun je een rustig achtergrond muziekje opzetten. Geeft meteen een romantisch sfeertje met wat kaarsen aangestoken. 😉 Maar zelfs zonder kaarsen en muziek, moet het lukken. Het is zelfs nog beter om zonder welke afleiding dan ook te eten. Zo ben je echt helemaal alleen met je eten, en wordt het makkelijker om in het moment te zijn zonder afleidingen.

  • Word een echte food criticus

(Her)ontdek jouw smaak. Wat vind je nou écht lekker? Welke combinaties maken je gelukkig? Wat zou je anders doen? Op deze manier ben je veel bewuster met je eten bezig en wordt het steeds leuker om voor jezelf (en anderen) te koken.

  • Vermijd extreme honger

Heel belangrijk. Net als geen boodschappen doen als je honger hebt, want dan gaat ook alles in het wagentje. Denk niet pas aan eten op het moment dat je flauw bent van de honger.Bereid je goed voor door vooruit te denken. Hoe laat eet ik wat vandaag? Wat moet ik daarvoor doen? Begin net iets eerder aan het bereiden van je maaltijd. Zo voorkom je snoepen.

  • Stop met eten als je vol begint te raken

Stop met eten wanneer je bijna vol zit. Omdat je rustig hebt gegeten, en met volle teugen hebt genoten, ben je sneller verzadigd.

 

[icon type=”glyphicon glyphicon-user”] Als je uitgebreide info wilt en begeleiding omtrent mindfulness eten dan raad ik dit boek aan: Mindfulness essetials – eten, van Thich Nhat Hanh

mindfulness essentials- eten