gegrilde aubergine

GEGRILDE AUBERGINE MET YOGHURT KNOFLOOKSAUS

Ik was opzoek naar een lekker recept met aubergine. Eerlijk gezegd houd ik niet zo van aubergine. Ik vind de smaak en structuur op zichzelf niet zo spannend, en ik heb geen idee hoe ik het lekker kan bereiden. Ik kwam de naam Ottolenghi

in combinatie met aubergines steeds tegen en vroeg me af wie en wat dat precies was. Ik ben het uitgaan zoeken en heb tevens zijn beroemde recept gemaakt. WAAROM KENDE IK DIT NIET? Heb ik al die tijd onder een steen gelegen? Jongens dit is te lekker, en ik heb de lazy housewife version gemaakt, dus prima te doen!

Wie is die man met die exotische naam?

Als je net als ik geen idee hebt wie het is, komt hier een korte beschrijving. ottolenghi Yotam Ottolenghi is een Brits-Israëlische groentegoeroe met een Arabische kookstijl. Hij is inmiddels wereldberoemd. Ottolenghi’s eten is een begrip in London. Hij heeft inmiddels vier Londense delicatessenzaken en een restaurant genaamd Nopi samen met zijn zakenpartner Sami Tamimi. Ottolenghi’s recepten zijn een mix van keukens uit het Midden-Oosten met mediterrane invloeden. Hij geldt als de man die groenten weer populair heeft gemaakt. Ottolenghi kreeg een eigen column kreeg in The Guardian als The New Vegetarian en brak door bij het grote publiek met “The man who sexed up vegetables”. ‘Ik voer in mijn boeken een kruistocht voor aubergines. Aubergine is een geweldige groente, maar veel mensen houden er niet van, omdat ze niet weten wat ze ermee moeten doen. Het belangrijkste is dat je aubergine altijd door en door gaar moet maken. Als je haar in de oven roostert, moet zij zwart geblakerd zijn, aubergine mag absoluut niet rauw meer zijn. En je moet er altijd veel olie bij gebruiken. Veel mensen zijn zuinig met olie, omdat ze bang zijn dat ze dik worden van vet, maar aubergine heeft olie nodig.’ Aldus Ottolenghi. (Bron: http://www.volkskrant.nl/magazine/de-overvloed-van-yotam-ottolenghi~a3748918/) Hij heeft het inderdaad bij het juiste eind dat we niet weten wat we moeten doen met een aubergine. Ik in ieder geval niet! Ottolenghi zet groenten op een vernieuwende wijze in de hoofdrol. Zijn recepten zijn bij de meeste bekend vanwege de eindeloos lange ingrediënten lijst- wat stiekem ook zijn trademark is geworden. ‘Als ik minder ingrediënten had gebruikt, werd ik niet gelezen’. De smaak en puurheid staat centraal. Je krijgt er echt zin van om aan de slag te gaan.

De recepten van Ottolenghi zijn een begrip. Als je deze aubergines proeft, begrijp je waarom.

Gegrilde Aubegrines

Benodigdheden gegrilde aubergine

 • 2 middelgrote aubergines, in 1 tot 1,5 cm dikke plakken.
 • Basilicumblaadjes (20-25gr)
 • 4 el granaatappelpitjes is het origineel-
  • ik heb rode bessen en bramen gebruikt geheel opgejut door Ottolenghi’ s creativiteit en lef om te experimenteren. Maar eerlijk is eerlijk, mijn lef werd in dit specifieke geval beloond: Het was verrukkelijk.
 • Olijfolie om de groente te bakken/grillen.

Voor de yoghurtdressing

 • Griekse yoghurt
 • 1 teen knoflook, uitgeperst.
 • sap van een halve citroen
 • zout en gemalen zwarte peper, naar smaak
 • 2 el goede olijfolie

Als je wilt weten wat nog meer lekker is bij deze dressing lees vooral dit!

Gegrilde Aubegrines

Bereiding

Ik heb voor de gril gekozen. Lekker makkelijk, en gaat 10 x sneller dan in de oven. En ik hoefde de aubergines niet in te snijden.

 • Bestrooi de aubergine plakken met zout, leg ze in een vergiet en laat ze 15 – 30 minuten staan. Knijp zoveel mogelijk vocht uit de plakken aubergine, spoel ze af en dep ze droog.
 • Verhit een grillpan met olie op hoog vuur tot hij loeiheet is. Bak de aubergine van beide kanten gaar.
 • Maak in de tussentijd de yoghurt dressing door alle ingrediënten van de dressing te mengen.
 • Leg vervolgens de gegrilde aubergineplakken een bord en sprenkel de yoghurtdressing eroverheen. Bestrooi het geheel ten slotte met de granaatappelpitten en basilicum.

p.s. lees dit artikel ook over de saffraan yoghurt dressing.

Gegrilde Aubegrines Besprenkel net voor het serveren met een beetje olijfolie en citroensap.

 
Gegrilde Aubegrines
 
Ik heb de gegrilde aubergines geserveerd met rode linzensoep- om consistent te blijven in de Arabische stijl. Wij hebben keihard genoten! Dank Ottolenghi, nu weet ik eindelijk wat ik met aubergines moet doen.
 
Nieuwsgierig geworden? Koop hier zijn kookboek(en)
 
 
plenty-yotam-ottolenghijeruzalem-yotam-ottolenghinopi-yotam-ottolenghi