tarwe

Detox met drie tarwesoorten:

In veel (detox) recepten kom je tarwe kiemen, tarwe vlokken en tarwe zemelen tegen. Maar wat is nu eigenlijk het verschil? Ik stond met een groot vraagteken boven mijn hoofd alle verpakkingen af te scannen in de reform winkel en heb uiteindelijk alles maar geprobeerd. Hier de belangrijkste eigenschappen en verschillen op een rij:

Tarwevlokken

zijn gestoomde, platgewalste tarwekorrels. Kunnen gekookt (bijvoorbeeld in pap) en ongekookt gegeten worden (zitten o.a. in muesli) Je kunt zelf een lekkere muesli maken met tarwevlokken, rauwe noten en zaden mix (kun je zelf maken of kant en klaar kopen bij notenkraam op de markt of natuurwinkel), en blauwe bessen. Simpel, lekker en super voedzaam!

Tarwekiemen

Worden gemalen verkocht . Staan bekend om hun hoge voedingswaarde. Omdat een plant vanuit de kiem moet groeien, zijn ze een bron van veel waardevolle stoffen. Ze bevatten veel eiwitten, vitamines en mineralen. Je kunt tarwekiemen eigenlijk overal in verwerken: smoothies, yoghurt, soep, sauzen, salades, noem maar op. Ze hebben een nootachtige, zoete smaak en dienen pas op het laatst toegevoegd te worden aan een gerecht, zodat ze hun voedingswaarde behouden. Ik voeg dagelijks een eetlepel tarwekiemen door mijn yoghurt voor extra energie en weerstand.

Tarwezemelen

Ideaal ter bevordering van de stoelgang! Worden gebruikt omdat ze veel vezelstoffen bevatten en worden aan vezel-arm deeg voor gebak, brood, etc. toegevoegd. Kunnen ook gemengd worden met melkproducten of vruchtensap. Vooral in grote hoeveelheden hebben tarwezemelen een laxerende werking. Het werkt fantastisch maar gebruik met mate. Anders is het rennen naar de wc!