Rode Linzensoep

HEERLIJKE RODE LINZENSOEP TURKSE STIJL

Linzensoep is in de mediterranee al jaren een doodnormale soep en zie je in veel keukens terug. Hier is linzensoep nog vrij onbekend en wordt vooral geassocieerd met armoede voedsel. Maar linzensoep is aan een enorme opmars bezig! Lees hier waarom en probeer vooral het heerlijke recept.

Eigenschappen van Linzen

Linzen gezond? Nou en of! Je kunt er eindeloos veel gerechten mee maken en ze zijn niet bepaald duur. Waar Linzen vroeger nog geassocieerd werd met armoede (zij die geen vlees kunnen betalen eten peulvruchten), zijn linzen nu sterk in opkomst. Eerst waren ze vooral heel populair onder de vegetariërs maar linzen zijn nu overal hot! Begrijpelijk, als je bedenkt dat:

  • Linzen zorgen voor een goede spijsvertering door hun hoge vezelgehalte.
  • Linzen zijn een uitstekende bron van ijzer, zelfs beter dan rood vlees omdat het een verhoogde kans op kanker veroorzaakt. Een tekort aan ijzer kan leiden tot vermoeidheid. Het eten van linzen kan voor extra energie zorgen. Linzen kunnen meehelpen bloedarmoede te voorkomen en te genezen.
  • Linzen zijn rijk aan eiwitten en vetarm.
  • Daarnaast bevatten linzen meervoudige koolhydraten, calcium, vitaminen B, magnesium, kalium en zink.
  • Linzen hebben geen harde schil, hierdoor zitten er dus ook minder vezels in die moeilijk verteerbaar zijn.
  • Linzen zorgen er bovendien voor dat de insulinepieken minder worden. Dit betekent dus als iemand die vaak linzen eet minder zin heeft in iets zoets. Het is dus een heel goed om te eten als je aan de lijn bent.
  • Ze voorkomen vaat- en hart ziekten doordat ze het vet- en cholesterolgehalte helpen verlagen.

Linzen bevatten dus erg veel goede eigenschappen, en zijn met recht een superfood!

Wat we eigenlijk opeten is het zaad van de “linzenplant”. De plant heeft kleine witte bloemetjes die peulen voortbrengen. In zo’n peuk zitten twee ronde, platte erwtjes. De gedroogde erwtjes zijn zoals wij ze kennen de linzen.

 

img_20161018_184558_1

Ingrediënten Rode Linzensoep:

  • 800 gram rode linzen
  • 400 gram tomatenblokjes uit blik
  • 2 tenen knoflook, fijn gesneden
  • een grote ui, gesnipperd
  • 3 theelepels paprikapoeder
  • 2 runderbouillon blokjes op 1 liter water
  • 3 theelepels komijnzaad
  • dikke Griekse of Turkse yoghurt
  • verse koriander
  • olijfolie

Rode linzensoep

Bereiding Rode Linzensoep:

Begin altijd met een goede schuit olijfolie en bak daarin de gesnipperde ui en knoflook totdat deze glazig en bruinig wordt.

Voeg de linzen, de tomatenblokjes en de kruiden bij en laat even pruttelen.

Voeg één liter water bij en 2 blokjes runderbouillon.

Breng geheel aan de kook en laat 20 minuten pruttelen.

Serveer met flinke lepel Griekse yoghurt en verse korianderblaadjes.

Echt heerlijk!

Ik heb de Linzensoep geserveerd met gegrilde aubergine a la Ottolenghi. Dit viel erg in de smaak! Lees hier hoe je de gegrilde aubergines bereidt.

rode-linzensoep-met-gegrilde-aubergines-2

 

Meer inspiratie nodig? Dit boek heeft hele fijne recepten in stijl van de mediterraanse keuken.

mezze-ghillie-basan

Veel succes met het maken van deze soep en eet smakelijk!