misselijkheid tijdens yoga

7 Tips tegen misselijkheid tijdens yoga

Misselijkheid tijdens yoga is natuurlijk best vervelend. Ook hoofdpijn of duizeligheid komt helaas voor. 

Hoe zit dat nou, misselijk worden in een yoga les waarvan je dacht dat het je enkel ontspanning zou brengen? Hier de oorzaken en tips op een rij:

Tip 1: vermijd een volle maag

Yoga houdingen stimuleren. Net als bijvoorbeeld een massage. Allerlei systemen in het lichaam en brengen processen op gang zoals de afvoer van gifstoffen. Als deze afvalstoffen in het lichaam circuleren kun je daar tijdelijk last van hebben. Goed drinken na de les zorgt ervoor dat de afvalstoffen in je lichaam afgevoerd kunnen worden door de blaas. Vermijd een volle maag. Een volledige maaltijd kun je beter uiterlijk 2 uur voor de yoga les eten. Iets lichts voor de les is ook goed als je wat korter de tijd hebt zoals bv voor een ochtend les.

LEES HIER HET RECEPT VAN DEZE ENERGIE GEVENDE ONTBIJTSMOOTHIE

ontbijtsmoothie met haver

Het uitgangspunt is: geen yoga als je hongerig bent of al te vol.

Tip 2: bereid je voor op ontspanning

Draag schone, comfortabele kleding, doe je sieraden en horloge af en oefen op blote voeten. Gebruik je eigen yogamat als je dat prettig vind.

——————

In deze post geef ik je tips hoe je jouw ideale yoga-mat kiest.


SHOP HIER JE YOGAMAT

yogamat Boho


Neem een handdoek, vest of sjaal mee om je warm te houden tijdens ontspanning aan het einde van de les. Vermijd het dragen van parfum tijdens de yoga-les, zodat je eigen ademhaling en die van je medestudenten er niet door gehinderd wordt. Neem indien mogelijk een douche voor de yoga, of was je handen, voeten en gezicht. Rook niet voor een yoga-les. deze voorbereiding maakt dat je niet alleen hygiënisch en comfortabel in een les staat, maar ook dat je er al mentaal mee bezig bent. Win win!

Tip 3: delete mentale onrust

[easy-tweet tweet=”INHALE THE GOOD SHIT EXHALE THE BULLSHIT” hashtags=”yoga”]

Vanuit rennen naar stilstaan (vaak letterlijk) Minstens zo belangrijk is dat misselijkheid een mentale oorzaak kan hebben. Vaak heeft het te maken met een te groot verschil tussen binnen en buiten: Hoe je je van binnen voelt en wat je van buiten af wilt bewerkstelligen. Loopt dit te ver uiteen en negeer je je innerlijke staat van zijn dan geeft dit wrijving. En die wrijving resulteert in misselijkheid. Onrustige start Misselijkheid kan dus ontstaan door een onrustige start. Dat kan variëren van onrustig of ongedurig beginnen aan een les tot een emotioneel probleem wat je aandacht vraagt. Wanneer je voelt dat je onrustig aan een les begint, doordat je nog met je hoofd bij je werk, kinderen of drukte van de gehele dag (of wat nog komen gaat) bent, probeer dan nooit je rust af te dwingen als het niet komt. Loslaten is een veel zachtere en ook effectievere manier. Je zult zien dat concentratie en stilte dan vanzelf zal verschijnen.

—————————

LEES OOK DE 6 POPULAIRSTE MEDITATIEVORMEN VAN NU EN WAAROM

—————————–

Tip 4: menstruele cyclus

Doe het tijdens je menstruatie kalm aan. Tijdens de eerste dagen geen omgekeerde houdingen zoals hoofd- en schouderstand. Vermijd ook bewegingen waarbij je de buikspieren intensief gebruikt of de rug zwaar belast.

Tip 5: luister naar jezelf

Dat kan betekenen dat je misschien iets anders doet (of laat) dan de groep. Of dat je minder sterk of juist flexibel bent.. Dit is een moeilijke tip voor de meesten en staat ook vaak op de ignore-modus. Dat is niet omdat we het niet belangrijk vinden om naar ons zelf te luisteren, maar we vinden het nog belangrijker om goed ons best te doen, mee te komen in de groep, etc. Dit is dus een kwestie van onthouden en herhalen: Vergeet niet dat het gaat om jouw lichaam. Wees geduldig en aandachtig. Forceer je niet. Luister naar je lichaam en respecteer je grenzen. Blijf je richten op de essentie van yoga: ademhaling en bewustzijn. Verborgen emotie? Nadat je drukke gedachtes laat wegebben en in contact met je zelf komt, kan misselijkheid zich precies op dat punt manifesteren. Veelvuldige en vluchtige gedachten kunnen iets onderliggend maskeren. Een emotie of gevoel waar je je diep van binnen wel bewust van bent maar nog niet aan wilt. Schrik er dus niet van als je zoiets dergelijks tegenkomt tijdens een yoga sessie, dat soort dingen kunnen gebeuren. Geef het gevoel de ruimte en probeer ernaar te ‘luisteren’. Meestal lucht dat al op.

——————–

LEES OOK DEZE 4 ADEMOEFENINGEN DIE HELPEN TEGEN STRESS

——————–

Tip 6: Observeer

Soms kan het gebeuren dat je helemaal vast zit in je eigen gedachten. Een helikopterview oftewel observatie van jezelf kan in een keer als een soort spiegel alles wat je op dat moment aan het denken en doen bent “blootleggen”. Het kan confronterend zijn, maar is een hele goede oefening om zo op de mat (en daar buiten) een ongewenste situatie te veranderen en naar je hand te zetten. Als je de behoefte hebt om te ‘pauzeren’, ga je ontspannen liggen in Savasana (eventueel even seinen naar de yoga-docent als je dat prettig vindt) en neem je een paar diepe ademhalingen terwijl je kunt observeren (zonder te reageren) van het opkomen en voorbijgaan van je gedachten of emotie.

Tip 7: Na de les

[easy-tweet tweet=”YOGASM: The feeling of bliss when you’re done working your ass off on your yoga mat. ” hashtags=”Yoga, Yogaquote”]

Niet meteen rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan! Drink na de les genoeg water of kruidenthee om alle afvalstoffen af te voeren. Eet niet te zwaar. Met een salade of een soep zit je meestal goed. Tip: Gebruik een Dopper drinkfles voor tijdens je yogales. Mocht je misselijk of duizelig gevoelig zijn, doe er dan een beetje limonade bij.

 

Dopper drinkfles dopper drinkfles    

[icon type=”glyphicon glyphicon-user”]

Succes!! Heb je nog vragen over dit onderwerp? Of heb je juist een tip? Laat een reactie achter!

TIP: lees ook mijn artikel over het kiezen van je eigen yoga mat zodat je weet waar je op moet letten bij het kopen van een yogamat.